Postanowiłem popełnić mały sterownik do terrarium oparty o raspberry PI . W pierwszej kolejności wziąłem się za oświetlenie LED.
Pierwsza część panelu działa (włączenie, wyłączenie dla koloru z osobna);
Raspberry posiada bibliotekę umożliwiającą sterowanie PWM z dowolnego pinu malinki.
Można uruchomić polecenie z terminala np. pigs p 16 100. Chciałem sterować zdalnie w/w funkcjonalnością.
Problem mam z dalszą częścią kodu.
Numery pinów oraz wartości wstawiłem do tablic:
$pin=ARRAY(16, 20, 21);
$jasnosc=ARRAY(0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250);
I mam dwie koncepcje:
Pierwsza:
1.

przy każdorazowym kliknięciu na dany button +/- 10 % wartość świecenia diody zmienia się z osobna dla każdego koloru. - Czy to jest w ogóle wykonalne? jak zrobić pętlę dla 3 buttonów? każdy kolor z osobna?

wersja nr 2 w tym momencie poglądowo:

Czyli dla każdej wartości osobny button - łącznie 3x 10 buttonów.
Chciałem buttony wygenerować w pętli ze zmiennymi odnośnie pinów i jasności ale nie działa mi to.
for( $i = 0; $i <= 2; $i++ )
{
for( $j = 0; $j <= 10; $j++ )
{
echo " pigs p $pin[$i] $jasnosc[$j] <br>"; // echo podane testowo do sprawdzenia czy generuje mi poprawnie wartości , wszystkie wartości z tablicy jasność dla każdego elementu z tablicy pin
W jaki sposób mam teraz zrobić by do wygenerowanych w pętli wartości z tablic mogły być przyporządkowane buttony

echo '<form action="index2.php" method=post class="centruj">
<fieldset style="width:100px">
<legend>Zmiana tonu +10%</legend>
<button class="sciemniacz2"> + </button>
<input name="stan" value="'.$stan.'" type="hidden">
</fieldset>
</form>';
Widzę też jakąś nadzieję w metodzie submit:
<input type="submit" name="test1" value="akcja1">
gdzie potem wskazuję skrypt do wykonania dla pojedynczego submita - tylko że tu nie ma żadnej pętli i trzeba klepać z palca 30X to samo
if( isset($_POST['test1']) ){
shell_exec ('pigs p 20 100'); <- zależy mi na tym by dla każdego buttona były inne wartości polecenia shell_exec
}
Proszę o pomoc, mam nadzieję, iż naświetliłem problem.