Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] in_array(); i znak
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shpaque
Witam ponownie życząc przyjemnego piątunia smile.gif krótkie pytanie - patrzyłem po manualu i nie znalazłem, mam sobie co takiego:

1. <?php
  2. $user = explode(',', $users);
  3. if (in_array("@", $user)) {$u = count($user);}
  4. else {$u = 0;}
  5. $x = 0;
  6. ?>

jak widac chce zobaczyc czy w tablicy wystepuje znak - nie zmienna - i nie wiam jak to zrobic - chodzi o to zeby sprawdzic czy przynajmniej jeden adres mailowy znajduje sie w tablicy, czyli wyszukac "małpy"
viking
Sprawdź adres za pomocą filter_var
shpaque
ok, ale za pomoca filter_var sprawdze czy email jest poprawny, a co w przypadku kiedy mam w tablicy, ktora jest teoretycznie pusta jakis BOM? nie ma opcji zeby znalezc w strinach znajdujacych sie w tablicy jeden znak? wtedy wiadomo czy w tablicy w ogole jest uzyty? cos jak strstr tyle ze w tablicy
viking
Stristr i podobne. To jak wyglada tablica którą przeszukujesz?
Tomplus
użyj preg_match(), otrzymasz informacje czy w ciągu znaków znajduje się wybrany przez Ciebie znak.
nospor
@Tomplus do tak prostego zadania wystarczy naprawde
http://php.net/manual/en/function.strpos.php
shpaque
preg_math() nie ma znaczenia czy szuka w stringach znajdujacych sie w tablicy czy nie?

bo inaczej musialbym zrobic odwrotnie:
  1. <?php
  2. if (strstr($users, "@"))
  3. {
  4. $user = explode(',', $users);
  5. $u = count($user);
  6. }
  7. else
  8. {
  9. $u = 0;
  10. }
  11. $x = 0;
  12. ?>

generalnie wyglada to tak, eamile jesli sa, znajduja sie w tablicy w postaci stronga: "email1@cos.com,email2@cos.com,email3@cos.com" wiec i tak musze go explodowac zeby zrobic arraya tylko wtedy sprawdzac czy tak jak pisalem wysej strstr
nospor
no i w czym problem czy zrobisz explode wczesniej czy pozniej? Efekt ten sam. Nie liczac rzecz jasna faktu, ze przy takim tekscie

email1@cos.com,blabla,blabla

twoje $u bedzie zawierac nadal 3
shpaque
@nospor, ale strpos szuka tylk ow stringu? czy w stringach w w tablicy tez?

to jest zabezpieczone wczesniej bo formularz nie pusci nic innego niz prawidlowy i zweryfikowany email, wiec w tym arrayu moga byc tylko maile albo jakies ukryte znaki; juz dziala to co napisalem powyzej - dzieki - do zamkniecia.
viking
Czyli lepiej by było zrobić explode i na wynikowej tablicy filter_var tak jak pisałem na początku. Coś dziwny ten walidator skoro taki wynik przepuszcza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.