Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podstawy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
5z474n
mam pytanie :mrgreen:
$d >>= 22;
co takei cos robi ? :mrgreen:
a co rbi a = (c ^ cool.gif w C++ ? czy o jest c do potegi b ?i jakt o zrobic w php ?
Jabol
Nie wiem. Z kąd to wytrzasnąłeś? Jeżeli nie wiezs co takie coś robi to wstaw to do na serwer i przetestuj!
scanner
A dokładniej, przesuwa bitowo parametr w prawo.
Uwaga - może spowodować zmianę znaku!
5z474n
hehe slabo szybko odpowiedzieliscie :wink:
nawet ne izdazylem skonzcyc posta

wynik tego ($d >>= 22; ) to 4 :mrgreen: jak sie zneini znak to jakas wielka liczba :mrgreen:
Jabol
ale zauważ
Cytat
>>=
scanner
A dlaczego nie?
Pierwszy komentarz do linka w manualu, który podałem:
Cytat
terium at techie dot com
15-Sep-2000 02:10  

Here is a function which will do the zero fill shift right bitwise operator (>>>) which I haven't found in php but Java/JavaScript do have. The resulting number is always positive unlike >>.  

function zeroFill($a, $cool.gif {  
$z = hexdec(80000000);  
if ($z & $a) {  
$a >>= 1;
$a &= (~ $z);  
$a |= 0x40000000;  
$a >>= ($b-1);
} else {  
$a >>= $b;
}  
return $a;  
}
5z474n
hehe dzieki ... juz widze ze t oco napisale s chyba m isie przyda ;]

tak wogole to wszystkich zapraszam do posta o gadu gadu :mrgreen: w php pro .. bo z tamtad pochodi moj problem :mrgreen:
Jabol
ale tam to jest implementacja z jakiegoś innego języka. przeczytaj komentarz i przypatrz sie kodowi!
Jabol
aha, no tak... skoro jest += -= to musi też być ^= <<= >>=
5z474n
co robi ^= ?
Cudi
pewnie dodaje kwadrat wartości to wartości winksmiley.jpg Albo wartośc do potęgi równej wartości winksmiley.jpg
Jabol
podnosi do potęgi
Kod
$a=2;

$a^=2;//$a=4
5z474n
:cry: dlaczego u mne ito ne idziala questionmark.gif

$a=4;
$a^=2; //$a=6 8O
Cudi
[php:1:ecefcf8dc2]<?php
$a=2;
$a^=2;//$a=0
?>[/php:1:ecefcf8dc2]

Tak jest u mnie
Jabol
nie wiem czemu, takie coś wziąłem szczerze móiąc z kursu c, więc nie jestem pewiem poprawności... :oops: ale zawsze myslałem, że to są tak podobne języki...
To jest jakoś dziwnie. Wszędzie ^ oznacza potęge, a w php nie...
5z474n
$a=4;
$a^=4; //$a=0 8O

$a=2;
$a^=4; //$a=6 8O

$a=7;
$a^=4; //$a=3 8O

$a=11;
$a^=4; //$a=15 8O

Alb ocos ze mna albo z moim serwerem :|
Cudi
Bo php to wkońcu uproszczony c++, nazwy funkcji podobne, tylko nie trzeba sie bawić w określanie typów zmiennych i inne różne pierdułki. Jak ktoś zna c++ to php szybko zajarzy, gorzej jak ktoś (tak jak ja) zaczynał od php, to wtedy jeżyk C wydaje sie troche dziwny (ale jakoś sobie radze winksmiley.jpg)

Update:
Z moim chyba też, mam takie same wyniki :]
5z474n
ciekawe dlazcego raz dodaje a raz odejmuje :mrgreen:
Cudi
To wytłumacz jeszcze dlaczego raz sumuje a raz odejmuje :] Bo strasznie mnie to ciekawi a sam na to nie wpadne :]
Jabol
od zawsze ^ oznacza potęge. We wszystkich narzędziach jakie znam, do rysowaia grafów, excelu itp. ale teraz wiem już więcej.

PS. ale wpadka... :oops: :oops: :oops:
5z474n
ne przejmuj sie jabol smile.gif kazdemu sie moze zdazyc
Cudi
Nie ma sie zupełnie czym przejmować, bo ja też bym dał głowe sobie obciąć że ^ to potęgowanie :] A jak sie okazuje w php trzeba użyć funkcji pow:
Cytat
number pow ( number podstawa, number wykładnik)

Moderacja: Pisząc [ quote="costam" ] musimy pamietać o "" (scanner)
Jabol
zapraszam wszystkich do wyjaśnienia operatorów bitowych. Temat ten zostanie zamknięty, ponieważ wszelkie wątpliwości powinien wyjaśnić tamten temat!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.