Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sumowanie rekordów i zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Cysiaczek
Mam problem. Chciałbym zsumować rekord z jednej tabeli ze zmienną uzyskaną wcześniej i zapisac do innej tabeli eg.
-------------
tabela 1

nr konkursu druzyna punkty

konkurs 1 team1 4
konkurs 2 team2 5
--------------
------------
tabela 2

team_name suma_pkt
team1 21
team2 45
------------

Pierwsza tabela zawiera poszczególne odsłony konkursu, a druga dane uczestników i łączną sumę punktów zdobytych we wszystkich odsłonach konkursu

Podczas dodawania wyników któregoś z kolei konkursu są generowane zmienne o nazwach pkt1, pkt2, pkt3 itd... . każda druzyna dostaje swoją.

I teraz tak. Jak juz jest dodany rekord z nowym konkursem, to teraz chciałbym, zsumowac jakoś te punkty i wpisać do drugiej tabeli z sumą punktów.

jak to zrobić - czy da się wykorzystać te zmienne wygenerowane wcześniej, czy zrobic to tylko na bazie danych.

prosze o pomoc
dzieki
kanan
Czy istnieja funkcje, ktore automatycznie podadza liczbe wpisanych rekordow? W jaki sposob mozna poznac aktualna liczbe rekordow wpisanych do tabeli?
Puciek
Jesli dobrze cie rozumiem to mysl_num_rows spelnia twoje wymagania biggrin.gif
  1. <?php
  2. echo( mysql_num_rows( $zapytanie ) );
  3. ?>

UPDATE
Zeby szerzej wyjasnic, musisz pobierac kolejne zmenne i sumowac happy.gif
Cysiaczek
Przepraszam za to,m że ta tabele jet nbieczytelna, ale dziwenie się zmieniła, gdy dodałem posta.

Chodzi o to, że chcę zsumować pewne pole ze wszystkich rekordów w jednej tabeli i dodać ten wynik do innej tabeli ale w wielu rekordach naraz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.