majka
10.03.2005, 22:35:25
mam wielką prośbę, może ktoś ma jakiś pomysł na bazę danych do tematu: "bezpieczeństwo baz danych" moje pomysły już się wyczerpały a muszę wykonać tę aplikację na zaliczenie przedmiotu - dodam, że jestem w policealnym studium informatycznym, także nie łączcie bazy z interfejsem stworzonym w języku C++ bez przesady ;) (może być MySql + Delphi, Java lub php itp.) !!! nie proszę o gotowca, myślę, że dam sobie radę - proszę tylko o pomysł!!!. byłabym wdzięczna....bo powoli zaczynam się załamywać.
Fixer
11.03.2005, 15:43:15
to w końu chodzi o aplikację czy o skrypt?
bo jak aplikacja to: Delphi + MySQL =exe
a jak skrypt to: php i MySQL =index
Jeśli chodzi o skrypt to może zrób skrypt logowania/autoryzacji dostępu do witryny. Był by wykonany przy użyciu baz danych i przy okazji było by o bezpieczeństwach i zagrożeniach...
SongoQ
11.03.2005, 15:57:58
Odnosnie bezpieczenstwa baz danych to taka moja mala uwaga.
1. Ilosc uzytkownikow w aplikacji = ilosc uzytkownikow bazy danych
2. Dostep do pewnych rekordow tabel, odbywa sie przez uprawnienia uzytkownika.
3. Na zewnatrz jest dostep do danych funkcji autoryzowanych wedlug zalogowanego uzytkownika.
Tak to mniej wiecej wyglada oprogramowanie na ktorych dzialaja banki. Moze nie wnikajmy w szczegoly ale zarys jest mniej wiecej taki jak przedstawilem.
Co do rodzaju bazy:
Najbardziej nadaje sie ORACLE do zrealizowania takich dzialan. Odnosnie MySQL jest to raczej niemozliwe.
Skobi
11.03.2005, 16:38:41
mozesz zrealizować funkcjonalnosc umozliwiajaca dodawanie uprawnien na poziomie pola tzn.
Dać dostęp userowi do rekordów tabeli w których pensja jest np. większa niż 2000
SongoQ
11.03.2005, 18:42:55
@Skobi ale to fizycznego dostepu do rekordów nie odetnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.