Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potrzebuje pomocy przy wyszukiwarce
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miedzna
Mam taki kod, który pobiera zmienną nazwisko z formularza i przeszukuje bazę po wpisanym nazwisku:

1. <?php
  2.  
  3. if ($_POST[&#092;"nazwisko\"] != \"\") {
  4. $result = mysql_query(&#092;"SELECT id, nazwisko, imie, telefon, email FROM nazwiska WHERE nazwisko LIKE
     '%\".$_POST['nazwisko'].\"%' order by 'imie'\", $db);
  5. while ($row = mysql_fetch_array ($result)) {
  6. print(&#092;"<tr style=\"background-color:#F7F6F3;height:25px;\" onmouseover=\"this.style.background='#EEEDE6';\" onmouseout=\"this.style.background='#F7F6F3';\"><td>n\");
  7. printf(&#092;"<a href=\"javascript:NoweOkno('wiecej.php?id=%s', '', 600, 500, 'auto')\">%s %s</a>n\", $row['id'], $row['nazwisko'], $row['imie']);
  8. printf(&#092;"<td class=\"t\">%s</td><td><a href=\"mailto:%s\">%s</a>n\", $row['telefon'], $row['email'], $row['email']);
  9. print(&#092;"</td></tr>n\");}
  10. }
  11.  
  12. ?>

ten kod sprawdza, jeżeli nazwisko zostało wpisane, to szuka, ale problem jest taki, że chcę zastosować przeszukiwanie również według imion. Czyli dochodzi zmienna imie. Wykorzystując ten warunek, co podałem i mając jeszcze zmienną imie wypisuje na stronie dwa razy to samo w przypadku jeżeli user wpisze i imię i nazwisko. Jak to rozwiązać, jeżeli istnieje zmienna nazwisko to przeszukuje po nazwiskach, jeżeli istnieje zmienna imie, to przeszukuje po imieniu, jeżeli istnieją zmienne nazwisko i imie, to przeszukuje po nazwiskach i po imionach?

Dzieki i pozdrawiam
a79rtur
  1. <?php
  2.  
  3. if ($_POST['nazwisko'] && !$_POST['imie']) $like=&#092;"nazwisko like '%\".$_POST['nazwisko'].\"%'\";
  4. else if (!$_POST['nazwisko'] && $_POST['imie']) $like=&#092;"imie like '%\".$_POST['imie'].\"%'\";
  5. else if ($_POST['nazwisko'] && $_POST['imie']) $like=&#092;"imie like '%\".$_POST['imie'].\"%' and nazwisko like '%\".$_POST['nazwisko'].\"%'\";
  6.  
  7.  
  8. w zapytaniu 
  9. &#092;".... WHERE $like ..\"
  10.  
  11.  
  12. ?>

moga byc literowki bo nie sprawdzalem dokladnie
miedzna
Cytat(a79rtur @ 2005-03-15 18:11:22)
  1. <?php
  2.  
  3. if ($_POST['nazwisko'] && !$_POST['imie'])  $like=&#092;"nazwisko like '%\".$_POST['nazwisko'].\"%'\";
  4. else if (!$_POST['nazwisko'] && $_POST['imie']) $like=&#092;"imie like '%\".$_POST['imie'].\"%'\";
  5. else if ($_POST['nazwisko'] && $_POST['imie']) $like=&#092;"imie like '%\".$_POST['imie'].\"%' and nazwisko like '%\".$_POST['nazwisko'].\"%'\";
  6.  
  7.  
  8. w zapytaniu 
  9. &#092;".... WHERE $like ..\"
  10.  
  11.  
  12. ?>

moga byc literowki bo nie sprawdzalem dokladnie

Dzięki, nawet nie wiesz jak mi pomogłeś!

Pozdrawiam i miłego dnia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.