Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wykorzystanie konta gmail jako twardziela
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
asterix1983
laugh.gif
witam
może część ludzi wie o co chodzi, ale pisze to dla tych co jeszcze nie wiedzą jak można wykożystać swoje konto gmail

Konkretnie chodzi o zrobienie ze swojego konta dysku twardego (aktualnie ma troche ponad 2gb)

aby tego zrobić należy ściągnąć sobie programik gmail drive np z tąd

Program jest w dwuch wersjach: Linux, Windows

Po zainstalowaniu pojawia nam się dodatkowy dysk w oknie Mój komputer, gdzie wpisujemy swoją nazwe konta oraz hasło i to by było na tyle.

Przesyłki mogą mieć max 10mb i nie może byc długich nazw, jak już się nie chce zmieniać to paczki rar, zip itp... idą w ruch.

Pojemność paczki może kiedyś się zwiększy i wtedy będzie można więcej przesłać.

Dla tych co nie mają konta mogę podesłać zaproszenie(ewentualne prośby na pw), lub poszukać na google.pl

Programik sprawdziłem i ładnie chodzi
scanner
wolę sobie DVD+RW wypalić zamiast łażenia po sieci z każą pierdołą. Póżniej sioę ludzi edziwią, ze usługi wolno działają.
asterix1983
też wole dvd-rw, ale masz taką sytuację że jesteś gdzieś gdzie nie ma napędu dvd, a ty potrzebujesz dostep do danych rzeczy to co wtedy, poza tym płyta może się zapodziać(niestety mi wsiąkło pare, to się nazywa pożyczyć komuś angrysmiley.gif ), a tu masz to zawsze pod ręką gdzie jest net

dla mnie jest to dobre wyjście kiedy ide np na uczelnie i tam jest przestażała pracownia(podobno mają wymieniać smile.gif ale wtedy mnie już tam nie będzie smile.gif) ) gdzie nie działają nawet cd-romy, a z dyskietkami chodzić - bez przesady.
A tak mam dostęp do projektów, które sobie tam daje i po kłopocie
nospor
@asterix1983 dzięki za info. Fajna sprawa.

Więcej takich postów
kszychu
A jeśli komuś nie chce się instalować różnych pierdół, to można to obejść. Oto sposób by kszychu®:
tworzymy nową wiadomość, dodajemy do niej załączniki, zapisujemy tę wiadomość. Z dowolnego miejsca zawsze możemy do niej wejść i zciągnąć pliki. Może to nie tak wydajne jak ten programik, ale nie wymaga instalowania dodatkowego softu zalegającego w pamięci.
sztosz
A jeszcze lepsze jest p2m (pear to mail) bo obsługuje wiele róznych skrzynek.
asterix1983
a możesz coś więcej powiedzieć o p2m @sztosz
bo nie słyszałem o tym, jakoś bardziej to opisać, może być ciekawe
sztosz
Specjalny program p2m (nic nie stoi na przeszkodzi napisac samemu taki cacko, gdzieś widziałem SDK przy którym wystarczy znac HTML'a żeby się pobawić) dzieli pliki które chcesz wysłac na mniejsze segmenty (w zależnosci ile za jednym zamachem może wciągnąć konto e-mail) i wysyła je na podane przez ciebie konto, ma własny moduł SMTP i przeglądarkę (bazuje na IE) oraz wyszukiwarkę plików p2m (wyslanych segmentów) na koncie. Kiedy chcesz sciągnąc to na dysk z konta robisz to tym samym programikiem, sciągasz segmenty i scalasz. Dodatkowo hasło do konta jest szyfrowane i istnieje mozliwość zabezpieczenia konta przed edycją ale z możliwoscią pobierania.

Masz kilkdzieśiąt mega zdjęć z wycieczki? chcesz przesłac kolegom? Po co kazdemu wysyłać maila? Raz wrzucisz na konto, a jak ktoś bedzie chciał to ściągnie nie mogac przy tym w żaden sposób ingerowac w konto.

Program zdobył sporą popularność w kręgach "warezowych" przede wszystkim dlatego że prawie zawsze ciągniesz z maxymalną prędkością, wszak serwery pocztowe należa do najszybszych. Wadą jest to ze nie ma integracji z explorerem.

Jeżeli chcesz dodatkowe 1GB "gdzieś" w sieci, bo masz takie widzimisie to na pewno lepszym rozwiązaniem jest ten Gmailowy programik.

Ale jak nie masz dostępu do żadnego ftp'a a chcesz się podzielić większą objętosciowo ilością plików z bliźnimi to p2m jest bardzo dobrym wyjściem.

Obsługuje Gmaila, Yahoo, o2, Walla i sporo innych kont e-mailowych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.