Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ka-lolek
Witam,
Mam serwer apache z php , poniewaz ostatnio wziałem się za naukę tego języka, jednak doszedłem teraz do mysql... i aby kontynuować lekturę chciałbym zainstalować sobie mysql. Możecie mi powiedziec jak to zrobić? Co i skąd muszę ściągnąć?

I czy będzie mi działać na wewnętrzym ip to wszystko (tylko do domowego uzytku do nauki)

Pozdrawiam
Ka-lolek
Draugfor
Witaj.
Ze strony MySQL: http://dev.mysql.com/downloads/
http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-4...2.zip/from/pick - na skroty (z Twojego posta wynika, ze uzwasz Windows).

O ile mi wiadomo, to wlaczenie obslugi php i MySQL wymaga nieco zachodu, wiec jesli Ci sie nie chce, sciagnij np. EasyPHP, to Apache, php i MySQL w jednym i nic nie trzeba konfigurowac.

Na localhoscie bedzie dzialac.

Potem bedziesz musial sie zalogowac przez klienta MySQL (plik mysql.exe) z linii polecen:
mysql -u root
i zmienic haslo roota (chyba poleceniem set password for root@localhost=password('TwojeHaslo'); ) i stworzyc swoja baze danych poleceniem create database nazwa;

Pozdrawiam.
Ka-lolek
tak, używam windows..

a co do wlaczenia obslugi php i mysql, to nie jest wcale trudne;) mysql w windows jest automatycznie wlaczone, a instalacja php to przeniesienie kilku plikow...

Dziękuję bardzo za odpowiedz;) dzisiaj się chyba jeszcze zabiore za instalacje . Mam nadzieję, że nie będę miec problemów, ale jakby co to tutaj spytam:)

i jeszce takie pytanie: phpmyadmin to jest takie centrum dowodzenia bazą danych w formie graficznej(sa przyciski i sie latwo wszystko dodaje bez poleceń sql - tak można to nazwać?)

Pozdrawiam
Ka-lolek
Draugfor
Jasne, z checia odpowiemy. smile.gif

PhpMyAdmin - dokladnie tak, jak napisales. Administracja baza danych.

Pozdrawiam. smile.gif
Ka-lolek
a gdzie mam rospakować ten floder mysql? zeby pozniej sie moc z php polaczyc z ta baza, bo jak rozpakuje byle gdzie i pozniej bede sie laczyl przez php wpisujac localhost to chyb ami sie nie uda nie?
POzdro
SongoQ
A nie lepiej instalke sciagnac i zainstalowac. A jak juz rozpakowujesz to byle gdzie mozesz i polaczyc sie na pewno uda, wazna rzecza jest hehe zeby serer bazy danych byl wlaczony.
Ka-lolek
a jak go sie wlacza?
ja wlaczylem na razie tylko mysql command line client ale jak wlaczyc ten serwer to nie wiem...

po instalacji pokazalo mi sie okienko i trzeba bylo stworzyc jakies konto w myswql .com ale klinalem cancel... po co one bylo i do czego sluzylo?

pozniej jakas konfiguracja... nie wiedzialem co trzeba tam zrobic i ustawic kliknowlem jakies anonymous user a reszte na czuja;)
co tam trzeba bylo ustawic?

edit
i jeszce co do tego polaczenia... wpisze localhost i powinno sie polaczyc? samo znajdzie w ktorym folderze sie zainstalowal?

Pozdrawiam
Ka-lolek
SongoQ
Cytat
a jak go sie wlacza?

w katalogu mysql/bin/winmysqladmin.exe

Cytat
po instalacji pokazalo mi sie okienko i trzeba bylo stworzyc jakies konto w myswql .com ale klinalem cancel... po co one bylo i do czego sluzylo?

Musisz to konto stworzyc.

Cytat
i jeszce co do tego polaczenia... wpisze localhost i powinno sie polaczyc? samo znajdzie w ktorym folderze sie zainstalowal?

Jesli baza jest wlaczona to tak.
Ka-lolek
dobra jak sprawdzic czy wlaczylem ? jak kliknalem mysqladmin (tego pliku winmysqladmin nie ma) to mi mignelo tylko okienko..

gdzie teraz mam to konto zalozyc? co mi sie wtedy pokazalo? i do czego ono sluzy?

co mialem zrobic w konfiguracji?
SongoQ
w systrey pokazuje sie ze mysql jest odpalony, powino swiecic na zielono.

Cytat
gdzie teraz mam to konto zalozyc? co mi sie wtedy pokazalo? i do czego ono sluzy?

Najlepiej zainstaluj jeszcze raz. Zalozone konto ma pelne uprawnienia.
Ka-lolek
w takim razie możesz opowiedzieć mi krok po kroku jak mam to zrobić?
jestem na tym etapie, że mam ściągniętą instalkę i włączoną instalacje...

co później muszę zrobić?
SongoQ
Odezwij sie do mnie na jeden z komunikatorow to Ci pomoge.
Ka-lolek
ok
napisałem na gg
colir
no fajnie. a jak musze zainstalować MySQL, do php, i asp (w IIS 4) to co mam zrobić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.