tiraeth
5.07.2005, 07:43:35
Witam,
w jednym z moich dysków twardych, nastąpiło przepięcie, przez co uszkodzona została elektronika. Niestety miałem na nim bardzo ważne dane, które muszę w jakiś sposób odzyskać. Najlepszym sposobem byłoby udać się do firmy, która odzyskuje dane z dysków, ale kosztuje to min. 1000zł. Czy jest możliwość przenoszenia talerzy pomiędzy dyskami lub naprawa elektroniki HD? Jeżeli tak, to ile średnio kosztują te zabiegi?
W sieci nie znalazłem takich informacji, dlatego pytam się na forum.
Pozdrawiam!
crash
5.07.2005, 08:39:14
W domowym zaciszu raczej trudno będzie Ci coś zrobić, talerzy nie wyjmiesz bo rozhermetyzujesz dysk i będzie kupa, z elektronika sam raczej sobie też nie poradzisz.
tiraeth
5.07.2005, 08:43:05
Ale ja nie chcę sam naprawiać dysku

Pytam się tylko czy jest to możliwe i ile to kosztuje
Możliwe jest - kosztuje dużo. Pogoogluj w Sieci nt. firm odzyskujących dane. Jak zaśpiewają Ci cenę to Ci się odechce.
[Regis]
5.07.2005, 09:30:33
Poszukaj po znajomych, czy ktoś nie ma kumpla w akademiku, ktory takie rzeczy robi

Mowie powaznie - mojemu znajomemu kiedys tez padl dysk, za odzyskanie danych firma sobie zaspiewala 800 zł, a jakis gosc (student) sobie tylko znanymi metodami odzyskał mu CAŁĄ zawartość dysku za polowe tej ceny
tiraeth
5.07.2005, 09:33:31
NuLL, nie o to mi chodzi. Znam firmy, które zajmują się odzyskiwaniem danych z dysków, ale ja chcę tylko przełożyć talerze. Prawdopodobnie został uszkodzony moduł Zapis/Odczyt, przez co wyświetla mi Hard Disc Error... podczas włączonego komputera został podłączony kabel zasilający do CD-ROMa i w tym momencie coś w dysku się sypnęło, napewno było to przepięcie i zfajczyła się elektronika dysku. Napewno dane fizyczne nie zostały uszkodzone. Chodzi mi o przeniesieni talerzy z danymi do innego dysku (jeżeli jak taka możliwość) lub naprawa ELEKTRONIKI HD a nie jako takie odzyskiwanie danych, które może kosztować nawet 2500zł (np. 500 diagnoza + 2000 odzyskiwanie)...
aleksander
5.07.2005, 09:39:39
proponuje podzwonić po firmach i sie po prostu spytać
btw ja ostatnio kuzynowi "na żywca" podłączałem hdd. fart ze mu sie nie spalił
Nie przekładaj talerzy - bo je uszkodzisz (kurz) a przełóż sprawną elektronikę a skąd? Upoluj ten sam model na allegro(uszkodzony) lub udaj się do serwisu serwisujące dyski producenta, którego dysk posiadasz.
PS dyski nie są hermetyczne są jedynie dobrze zabezpeczone przed dostawaniem się kurzu dlatego głuptoą byłoby wyjmować w domowych warunkach talerze.
sztosz
5.07.2005, 10:10:43
Najlepiej elektronikę przełożyć albo sprawdzić co w samej płytce się zjarało i to wymieńić. A to złote rączki robią za paredziesiąt złotych w serwisach komputerowych.
Pigula
5.07.2005, 13:23:00
kumpel kiedys mial podobny problem i poczatkowo chcial przelutowac tylko uszkodzony podzespol jednak doszedl do wniosku ze lepiej bedzie przelozyc elektornike w calosci kupil dysk uszkodzony ale ze sprawno elektronika troche posiedzial i mu sie udalo, ale i tak zaraz sobie kupil nowy dysk, przekopiowal dane i stary wyrzucil bo nie byl do konca pewnie ile podziala to co stworzyl
Slump
5.07.2005, 23:51:49
Elektronike sam mozesz przeniesc, tak jak pisano upoluj to samo i sam mozesz. Szybko zakapujesz jak podlaczac obecne tam tasiemki. Tylko jak bedziesz plytke zdejmowal to delikatnie i po woliabys tasemek nie urwal. I zwruc uwage jak byly one umocowane abys odwrtotnie nie dal ale to malo mozliwe.
Tylko koniecznie taki sam model. Identyczny.
Talerze to tylko firma i wyjdzie cie niewiele taniej niz za odzysk danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.