Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer w ineternecie - czyli jak wysłać w świat?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
miik
Witam.
Mam neostrade i zainstalowanego Apache wszystko jest elegancko skonfigurowane, ale serwer działa tylko w LANie...co mam wpisać w configu żeby serwer był w sieci?questionmark.gif

I jeszcze jakie moduły mam włączyć żeby nie został zaatakowany?questionmark.gif
popo
co do atakow to nie tyle moduly serwera www co poprawnie skonfigurowany firewall. proponuje zablokowac wszystkie porty poza tymi przez ktore cos udostepniasz winksmiley.jpg
czyli 80 no i jesli korzystasz z bespiecznego polaczenia (https) to port 443 o ile sie nie myle.
co do widocznosci z inetu to zalezy gdzie ten serwer jest i jakie ma ip.
jesli jest w lanie i ma niepubliczne ip to trzeba przekierowac potry na routerze brzegowym, jesli natomiast ten komp robi za router to musi miec odpalony nasluch na interfejsie sieciowym z publicznym ip (co do ssl to nie wiem jak bedzie z negocjacja polaczenia przy serwerze stojacym w lanie i majacym niepubliczne ip)
miik
No tak ale co mam wpisac w configu Apache'a żeby był już dostępny w sieci?
popo
moze podaj ciutke szczegolow np czy serwer ma publiczne ip smile.gif
najogolniej to za nasluch serwera apache na okreslonych interfejsach portach odpowiedzialne sa linie z php.ini np:
Listen 80 - podane bez ip slucha na wszystkich interfejsach sieciowych
i temu podobne
poza tym przydaloby sie ustawic jakies sensowne ServerName ip_publiczne_serwera lub jesli posiadasz pelna domena
jesli masz zdefiniowane jakies vhosty to tez nalezaloby pozmieniac im wpisy

mam nadzieje ze ta garsc informacji cos da (bez wiedzy czy serwer ma publiczne ip wiecej raczej nie pomoge)
miik
No mam przecież neostradę i tam jest zewnętrzne statyczne IP. Ale chyba mysze wpisać coś w konfigu żeby nasłuchiwał i jak w pisze w przeglądarce innego kompa z netem IP mojego serwera to ma się pokazać strona startowa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.