gladiror
28.09.2005, 19:46:50
Witam!
Mam dosyć trudny problem, jak dla mnie... Sytuacja wygląda następująco...
Posiadam 3 tabele w bazie danych:
1. koszyk
id | nr_uzytkownika | nr_produktu | data_wyslania
2. opinie
id | nr_uzytkownika | nr_produktu | opinia
3. klienci
nr_uzytkownika | mail
Problem polega na tym, że potrzebuję utworzyć zapytanie, które będzie sprawdzać, który id_uzytkowniak nie dodał opinii na stronie...
Przykład:
tabela koszyk:
1 | 1 | 1 | 2005-12-11
2 | 2 | 1 | 2005-12-11
3 | 3 | 1 | 2005-12-11
tabela opinie:
1 | 1 | 1 | wszystko ok
tabela klienci
1 | jarek@wp.pl
I chodzi o to, żeby zapytanie zwracało adresy e-mail osób, które jeszcze nie dodało komentarza do bazy danych (komentarze mogą dodać tylko te osoby, u których w tabeli koszyk data_wyslania jest różna od 0000-00-00
Jak ktoś ma jakiś pomysł jak napisać coś takiego to prosiłbym o pomoc...
mike
28.09.2005, 20:26:22
Konia z rzędem jak mi powiesz jaki to ma związek z php :?:
Przenoszę na bazy danych.
Proszę pisać na forach związanych z tematem, który sie zamieszcza. Bo może polecieć warn.
TomASS
28.09.2005, 20:59:45
SELECT
Kl.mail
FROM koszyk AS K, opinie AS O, klienci AS Kl
WHERE O.nr_uzytkownika=K.nr_uzytkownika AND K.nr_uzytkownika=Kl.nr_uzytkownika AND data_wyslania!='0000-00-00';
Swoją drogą to rzeczywiście wcześniej wylądowało na złym forum. (Dobrze, że się jeszcze nikt nie przyczepił o temat

)
Troszkę nieścisłości tutaj jest:
- czy id_uzytkowniak to to samo co nr_uzytkownika
- dlaczego nr_uzytkownika to indeks tabeli klienci? (z tego wynika, że uzytownikiem moze byc tylko klient)
- jak tak wygladaja tabele, to co oznaczaja cyferki 2,3 w polu nr_uzytkownika w tabeli koszyk?
gladiror
28.09.2005, 21:03:19
NO może troche pomyliłem fora;)
czy id_uzytkowniak to to samo co nr_uzytkownika
tak to samo
dlaczego nr_uzytkownika to indeks tabeli klienci? (z tego wynika, że uzytownikiem moze byc tylko klient)
zgadza sie, nr uzytkownika/ klienta to indeks...
jak tak wygladaja tabele, to co oznaczaja cyferki 2,3 w polu nr_uzytkownika w tabeli koszyk?
cyferki 2,3 oznaczaja nr uzytkownika, który zrobil zakupy... (z indeksu tabeli klienci)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.