bartek.jaw
16.10.2005, 11:22:56
Witam, mam takie pytanie :
Co będzie dla mnie rozsądniejszym, optymalniejszym i szybszym rozwiązaniem ?
Mam kilkaset rekordów po kilka stron tekstu każdy, czy lepiej to wpisać do bazy danych, czy przetrzymywać to w plikach txt a w bazie dodać odnośniki do odpowiednich plików ? Chciałbym móc w miarę szybko przeszukiwać te wpisy, co może być utrudnieniem w przypadku plików. Jeżeli dodam wszystko do bazy to czy nie bedę miał przesadnie dużej i nieoptymalniej bazy ?
Proszę o opinie w tym temacie.
Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi :-)
Pozdrawiam Bartek.
tiraeth
16.10.2005, 11:32:42
Bazy Danych / MySQL -> Hydepark
---
Temat dotyczy wyboru pomiędzy jednym typem trzymania danych a drugim - nie ma nic wspólnego z MySQL.
mike
16.10.2005, 14:32:06
1. O nieoptymalności bazy danych nie świadczy ilość danych przez nią przetrzymywana, lecz zła jej konstrukcja.
2. Pliki mogą być nieelestyczne. Bo żeby coś wyszukać będziesz musiał zapytać bazę o plik, a potem przeszukać plik. I sytuacja kiedy masz 1000 plików a w nich teksty i chcesz znaleść pliki, które zawierają słowo 'coś' może być nad wyraz nieoptymalna. Bo musisz pobrać 1000 plików i je wszystkie pzreparsować. A w bazie zrobiłbyś to jednym zapytaniem.
IMO Pliki nie nadają się do przechowywania większych ilości danych, lun danych o strukturze bardziej skomplikowanej niż licznik tekstowy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.