Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zliczanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sutek
Witam

Mam taki kodzik

1. <?php
  2.  
  3. include("config.php");
  4.  
  5. $conn=mysql_connect("$localhost", "$user", "$password");
  6.  
  7. mysql_select_db("koncertownia", $conn); 
  8.  
  9.  
  10.  
  11. $result=mysql_query("select id_news,Tytul,Data,Tresc,Autor from News ", $conn);
  12.  
  13.  
  14.  
  15. while ($myrow = mysql_fetch_assoc($result))
  16. {
  17. echo "<center>";
  18. echo "<table width="500" border="1" cellpadding=0 cellspacing=0 bordercolor=#000000 bgcolor=#FFFFFF>";
  19. echo "<td width=500 bgcolor=#FFFFFF><font size=2>&nbsp;&nbsp;".$myrow["Tytul"];
  20. echo "<td width=100><center><font size=2>".$myrow["Data"];
  21. echo "</tr>";
  22. echo "</table>";
  23. echo "<table width="500" border="1" cellpadding=0 cellspacing=0 bordercolor=#000000 bgcolor=#FFFFFF>";
  24. echo "<td width=500>&nbsp;&nbsp;<font size=1>".$myrow["Tresc"];
  25. echo "<br><br><div align=right><a href="komentarz.php?id_news=".$myrow['id_news'].""><font size=2><font color=black>Skomentuj ['.$ile[0].'] &nbsp;&nbsp;</a>";
  26. echo "<tr><td width=500><font size=2>&nbsp;&nbsp;&nbsp;Dodał:&nbsp;".$myrow["Autor"];
  27. echo "</table>";
  28. echo ("<p>&nbsp</p>");
  29.  }
  30. $sql = mysql_connect ("localhost","root","krasnal")
  31. or die ("Nie można się połączyć");
  32. $db= mysql_select_db("koncertownia", $sql)
  33. or die ("Nie można wybrać bazy danych");
  34. $q = mysql_query('SELECT count(id_news) AS ile FROM news_komentarze where id_news = '$id_news' ');
  35. $wynik=mysql_fetch_assoc($q);
  36. echo $wynik['ile'];
  37. ?>

Wszystko ładnie działa z tym ,że nie pokazuje ilość komentarzy.To znaczy jeżeli wstawie za where id_news ='$id_news na Where id_news =1 To wszystko jest wporządku.Czemu nie pobiera mi zmiennej id_news z górnego zapytania ?
NuLL
Zamien pierwsze zapytanie na to i sprawdz co daje
  1. SELECT COUNT(nk.id_news), AS ilosc, n.id_news,
  2. n.Tytul,
  3. n.DATA,
  4. n.Tresc,
  5. n.Autor
  6. FROM news n
  7. LEFT JOIN news_komentarze nk ON nk.id_news=n.id_news
  8. GROUP BY n.id_news
Sutek
  1. <?php
  2. Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:&#092;usrkrasnalwwwprojektnewsnews.php on line 16
  3. 1 SELECT COUNT(nk.id_news), AS ilosc, n.id_news, n.Tytul, n.Data, n.Tresc, n.Autor FROM news n LEFT JOIN news_komentarze nk ON nk.id_news=n.id_news GROUP BY n.id_news 
  4. ?>

Niestety błąd sad.gif Możesz mi wytłumaczyć co to jest nk ? i n przed każdą zmienna ?
SongoQ
Cytat
Możesz mi wytłumaczyć co to jest nk ? i n przed każdą zmienna ?

Aliasy tabel.
Masz blad w zapytaniu przed as nie powinno byc przecinka i musisz powtorzyc wszystkie pola w GROUP BY.

Dobry przyklad na:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=38...ndpost&p=213956
Sutek
Okej Wszystko działa.Bardzo dziękuję za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.