Mam plik config.inc.php a w nim zapisane dane potrzebne do po³±czenia
<?php // Modify this data before instalation. // Remember that directories in Linux are case sensitive!!! /********** HOST AND DATABASE **********/ $rbx_db_host = 'localhost'; //host where exists database $rbx_db_name = 'robotecs'; //database name $rbx_db_user = 'user'; //username used to log to the database $rbx_db_pass = 'password'; //password for username $rbx_db_admin = 'admin'; //administrator of the database $rbx_db_admin_pass = 'amd_password'; //passsword for administrator /* inne zmienne configu*/ ?>
a nastêpnie klasê TUser w pliku user.php a w niej konstruktor + include któy mi nie chce dzia³aæ!
<?php //includy potrzebne do dzialania klasy require_once("./core/adodb/adodb.inc.php"); include("./configs/config.inc.php"); //definicje klas bledow class UserException extends Exception {}; class IllegalDataException extends Exception {}; class SqlException extends Exception {}; class User { /* pola prywatne */ public function __construct($nick="", $email="") { $this->db = NewADOConnection("mysql"); $this->db->debug = true; $this->db->Connect($rbx_db_host, $rbx_db_user, $rbx_db_pass, $rbx_db_name); //$this->db->Connect('localhost', 'user', 'password', 'robotecs'); $this->user_id = 0; $this->nick = ""; $this->name = $nick; $this->password = ""; $this->password_crypt = ""; $this->email = $email; $this->gg = ""; $this->icq = ""; $this->tlen_id = ""; $this->photo = ""; $this->description = ""; $this->phone = ""; $this->result = null; } else throw new UserException("Can't create user when nickname is empty."); } else throw new UserException("Can't create user when email is empty."); } } ?>
okazuje siê bowiem, ¿e podczas dowolnego pó¼niejszego wywo³ania w dowolnej metodzie tej klasy poni¿szego kodu konczy sie komunikatem: Nie wybrano ¿adnej bazy danych.
<?php $this->db->Execute('jakis kod AQL'); ?>
sprawdzalem zawartosc zmiennych:
$rbx_db_host;
$rbx_db_name;
$rbx_db_user;
$rbx_db_pass;
i okazuje siê, ¿e nie maj± one ¿adnych warto¶ci!!! Pytanie DLACZEGO? Gdzie¶ jest jaki¶ prosty b³±d (tak przypuszczam) którego nie jestem w stanie zlokalizowaæ i odp³ywam bo siedzê nad tym ju¿ 2 godziny i kupa.
Je¶li podstawiê t± wyremowan± linijkê
<?php //$this->db->Connect('localhost', 'user', 'password', 'robotecs'); ?>
zamiast tej ze zmniennymi to wszystko jest piêknie i cacy..
ja ju¿ odpadam, nie widzê nic...