Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql + php, jak pominąć polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cobong
$zapytanie="
SELECT slowo,COUNT(slowo) AS ile
FROM slowo GROUP BY slowo WHERE slowo='lodz' ";

$wynik = mysql_query ("$zapytanie") or ("bład w pytaniu");

jest sobie taki proste zapytanie, z tym że chcialbym ze jezli dam w parametrze WHERE slowo="slimak" lub slowo="lodz" to zeby mi znalazlo te słowa rownież z polskimi znakami i niezależnie od wielkości liter jak sa w bazie tzn. silmak, ślimak, łodz, łódz, łódź, łódż, Łodż. Głownie to problem się sprowadza jak sprawić aby np. ż ź z = z ale nie wiem jak to zrobić. Mógłbym wygenerować dla każdego wyrazu z literkami s z e a o wszystkie kombinacje wyrazu z polskimi znakami ale to jest rozwiązanie dość łopatologiczne.
ToPeR
Hmm...
jedynie co mi na szybko przychodzi do głowy, to w PHPie preg_replace() i zamiana polskich znaków na ich odpowiedniki i dopiero podstawianie do zapytania.
cobong
Cytat(ToPeR @ 2005-12-20 14:07:06)
Hmm...
jedynie co mi na szybko przychodzi do głowy, to w PHPie preg_replace() i zamiana polskich znaków na ich odpowiedniki i dopiero podstawianie do zapytania.

I tak zrobie, w sumie juz prawie zrobiłem, bo szukalem wszędzie i nic nie znalazłem aby tak zamienić w samym sql znaki. Pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.