Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obliczanie sr. transferu PILNIE PROSZE O POMOC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
c0nQu3r
witam
chcialbym wiedziec czy jest taka wogole opcja
obliczenia sr. transferu na podstawie wielkosci pliku i czasu w ktorym zostal pobrany.
W tego no otrzymywaniu wielkosci pliku niema sprawy ale jak zmierzyc czas w jakim zostal pobrany questionmark.gif szukalem w manualu ale cos nieznalazlem nic bardzo prosze o pilna pomoc :]
gdyby byla taka opcja to gotowy kod a jak nie to mw funkcja wykonujaca to :]

pozdrawiam :]

PS.
skanerq lepiej mi prosze cie pomoz a nie karć
___
[scanner] za bolda masz u mnie minus
kaZu
zwykla matematyka sie klania. Sprawdzasz wielkosc pliku i dzielisz to przez stransfer jaki np daje modem 56k

5kb/s - Plik 80 kb - ok 30-40 sec

jesli mowie zle niech ktos mnie poprawi rolleyes.gif
c0nQu3r
heh nieoto mi chodizlo ale dzieki za dobr checi
ja robie strone taka cos ala techniczna i klient zeby wiedzial jaki ma obecnie transfer czyli ja tylko chce pobrac tyle czasu ile zajmie pobranie pliku np 100kb CHODZI MI GLOOWNIE O CZAS W JAKIM GO SCIAGNELO
a moze dobrym pomyslem bylo by pingowanie questionmark.gif a potem poprostu wynik pomnozyc questionmark.gif :/ niemam pojecia ale sprbujue
e-Gandalf
A jak chcesz zmierzyc czas w jakim user wyslal do serwera plik (dane?) albo je sciagnal?questionmark.gif
spenalzo
Zmierz mu najpierw JSem transfer jaki ma, a potem pomnóż przez wielkość pliku.
A nie lepiej od razu założyć coś takiego?
Cytat
Plik1.zip 7,42 MB
33.6 - 90 min
itd itp
c0nQu3r
no tak ale jak do cholerki zmiezyc ten transfer sad.gif jetsem zielony co do takich rzeczy no moze zółty :] hehheeh
pozdrawiam :]
spenalzo
Przy pomocy php nie zmierzysz czasu pobierania pliku a co za tym idzie transferu, ponieważ php to język server-side.
A poza tym transfer to jest rzecz zmienna, i na tym samym, powiedzmy SDI, raz może wynosić 8 kb/s a raz 3 kb/s.
c0nQu3r
eh no tak ale php w jakis sposob chyba moze pokazaww jakim czasie zostala pobrana strona, NIE GENEROWANA TYLKO POBRANA, gdybym to mial to by bylo OK :] ale jak niema to niech mi ktos napisze jak jest na 1000 % penien
Jabol
Cytat
Przy pomocy php nie zmierzysz czasu pobierania pliku a co za tym idzie transferu, ponieważ php to język server-side.
A poza tym transfer to jest rzecz zmienna, i na tym samym, powiedzmy SDI, raz może wynosić 8 kb/s a raz 3 kb/s.
Można za pomocą php zmierzyć transfer ale od strony serwera, za pomocą takiej małeś sztuczki jak zmierzenie czasu przed i po ściąganiu ([manual:4708569dc5]fsockopen[/manual:4708569dc5], [manual:4708569dc5]ftp[/manual:4708569dc5]) pliku i potem odjęcie pierwszego od drugiego. Wielkość sie sprawdza za pomocą filesize (najpierw trzeba plik zapisać). I tak już można z łatwością zmierzyć czas na serwerze.
Ale to tylko działa na serwerze, ale chyba o to Ci chodzi bo przedzież na localhoscie można sobie zmierzyć samemu, nieprawdaż?

#edit
Na 100% nie da się tego zmierzyć za pomocą php, a raczej za pomocą php, które jest zainstalowane i działa (generuje strone) na serwerze.
spenalzo
Jemu chodziło raczej najpierw o sprawdzenie transferu użytkownika a potem wyliczenie mu czasu ściągnięcia pliku, co nie jest raczej zbyt realne.
c0nQu3r
JAbol stary dzieki jestem ci winien piwko :] To jetlogiczne zajde do domu odrau zabieram sie do roboty dizeki jestes wielko w sumie mi moja pupcie uratowales.
Jabol
A co powiecie na zapisanie czasu końca wygenerowania skryptu przez php do zmiennej js, a potem na onLoad obliczyć to wszystko w js (wielkość pliku też obliczyłoby się w php i zapisało do zmiennej js). Teraz jedyny problem to różnice czasowe, źle chodzące zegarki i takie tam, ale można by było spróbować.
To mógłby być sposób na obliczenie transferu u klienta z tym, że trzba by było obliczyć jeszcze zdjecia i to już nie jest tylko php.
c0nQu3r
probowlem czas generowania wynoso ok 1 sek ale np grafiki ie nie zaladoaly. wiec to odpada
A jabolq prossze cie daj jakis przykladzik z tym twoim pomyslem bo moozg mi jusz peka od tych stron (innej niz ta) i niejestem ws tanie llogicznie myslec
DeyV
obawiam sie, że kombinownie z php raczej nie ma sensu. Pasowałeoby zaprzyjażnić się z flashem albo javą. Tam nie byłoby to większym problemem....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.