Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] i [mysql] zapytanie do wielu tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b4rtus
Witam!:)

Mam 4 tabele z kategoriami

kategoria1
kategoria2
kategoria3
kategoria4

Tabele te nie maja takiej samej struktury.

1. <?php
  2. z1 ="SELECT * from kategoria1, kategoria2, kategoria3, kategoria4 WHERE model li
    ke \"%$model%\" "
    ;
  3. $w1 = mysql_query($z1);
  4. while($x1 = mysql_fetch_array($w1)) {
  5.  
  6. echo $x1['id'];
  7. echo $x1['firma'];
  8. echo $x1['model'];
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. ?>

Czemu to nie chce dzialac? Wyswietla mi tylko z 1 kategorii sad.gif
Czy moze ktos mnie naprowadzic co robie zle?

Pozdrawiam!
Guest
a jaki ci blad wyzuca mysql ? funkcja mysqli_error() wyzuca ostatni blad... mysqli.. ulepszona wersja mysql... napisz ten blad bo tak to nawet mi sie nie chce patrzec na to zapytanie jak nie wiem co zwraca mysql.

mowiac o bledach mow tez o zwiazanymi z nimi komunikatami... komunikatami o bledach... bo tak to nie dziala.. tylko co nie dziala i gdzie... jakis cynk musisz dac nikt ci przecie nie bedzie debugowal winksmiley.jpg joke
kszychu
Cytat(Guest @ 2006-03-14 15:08:58)
napisz ten blad bo tak to nawet mi sie nie chce patrzec na to zapytanie jak nie wiem co zwraca mysql.

Czasami nie trzeba zbytnio się przyglądać, by zobaczyć co jest nie tak.
Te tabele nie są ze sobą połączone. To zapytanie jest niepoprawne. Powinieneś użyć osobnego zapytania dla każdej tabeli.
A tak w ogóle, nie dało się tego zawrzeć w jednej tabeli, musi to byćrozbite na cztery?
b4rtus
Tak musi być bo te tabele mają rózne struktury. Da sie to zrobić w jednym zapytaniu czy raczej nie?

Mam jeszcze tabele links, w ktorej mam pola id | id_elementu | kategoria

Musze dodac opcje 'szukaj' i nie wiem jak to zrobic zeby szukalo po wszystkich tabelach sad.gif
LBO
pomysl nad reorganizacja TABEL (optymalizacja)...
SongoQ
Cytat
Musze dodac opcje 'szukaj' i nie wiem jak to zrobic zeby szukalo po wszystkich tabelach

Warunki do wszystkich tabel
b4rtus
Cytat
Warunki do wszystkich tabel

no ok, ale jak to pozniej wyswietlic zeby nie bylo:

wyniki_z_tabeli1
wyniki_z_tabeli2
...

?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.