Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Subskrypcja...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
track
Witam szanownych grupowiczow. Mam nadzieje, ze mi pomozecie. Chce stworzyc subskrypcje. Bedzie sie ona skladala z 2 skryptow. Jeden zapisujacy maile do bazy a drugi usuwajacy je. Zacznijmy moze od skryptu zapisujacego maile w bazie. Zrobilem cos takiego:

Kod
<?

include ("data/baza.stg");

if($akcja == "add")

{

$sql = mysql_connect($host, $user, $password);

$zapytanie_create_db = "CREATE DATABASE smslo";

$wykonaj_create_dbe = mysql_query($zapytanie_create_db);

$wykonaj_select_db = mysql_select_db("smslo");

$zapytanie_create_table = "CREATE TABLE adresy_email (id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, email TEXT, PRIMARY KRY(id) )";

$wykonaj_create_table = ($zapytanie_create_table);

$zapytanie_insert_into = "INSERT INTO adresy_email (email) VALUES ($email)";

$wykonaj_insert_into = ($zapytanie_insert_into);

$wykonaj_close = mysql_close($sql);

}

?>

Plik baza.stg zawiera takie zmienne jak $host, $user, $password do serwera danych MySql. Oczywiscie zmienna $email jest adresem e-mail jaki chce zapisac do bazy. Jest on przekazywany za pomoca formularza metoda post. Mam nadzieje, ze pomozecie w rozwiazaniu mojego problemu. Prosze o dokladne wytlumaczenie, bo dopiero zacczynam wiec moge sie nie polapac. Z gory dziekuje.

Pozdrawiam...
scanner
A jak wygląda Twoj problem?
Jak dla mnie:
1. Zapewne musisz przeczytać ogfłoszenie w zialem php
2. Po cholere masz "CREATE TABLE" ?
track
Problemem jest to ze nie chce dzialac. Jesli chodzi o CREATE TABLE i CREATE DATABASE to nie mam ich juz w kodzie. Wczoraj zaczalem sie bawic dopiero MySql i dlatego umiescilem to w kodzie.
Dobry Duszek Forum
Chyba tu:

[php:1:40be5eacbb]<?php
$zapytanie_insert_into = "INSERT INTO adresy_email (email) VALUES ($email)";
?>[/php:1:40be5eacbb]

powinno być
[php:1:40be5eacbb]<?php
$zapytanie_insert_into = "INSERT INTO adresy_email (email) VALUES ("$email")";
?>[/php:1:40be5eacbb]

Acz nic nie obiecuje...
track
Dobra jakos sobie poradzilem smile.gif Dzieki za pomoc. Skrypt zapisuje maile do bazy. Teraz chce zbudowac cos co bedzie przed zapisaniem sprawdzalo czy e-mail istnieje. Jak to powinno wygladac, bo jakos nie moge sobie poradzic? Z gory dzieki za pomoc.
kurtz
Hej
Cytat
Teraz chce zbudowac cos co bedzie przed zapisaniem sprawdzalo czy e-mail istnieje. Jak to powinno wygladac, bo jakos nie moge sobie poradzic? Z gory dzieki za pomoc.
Wystarczy ze przed insertem zrobisz SELECTa, ktory sprobuje pobrac wpis dla email='potencjalny@email' - jesli zwroci wiecej niz 0 wierszy to juz masz e-mailw bazie.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.