Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP CHMOD o co w ym biega??????????
Forum PHP.pl > Forum > PHP
krupol24
Chcialbym dodac skrypt php do mojej stronki ale nie wiem gdzie mam wpisac wartosc chmod 666!!
np.
Zrób plik 'licznik.txt' i nadaj mu prawa - chmod 666

Gdzie sie te prawa nadaje, gdzie sie je wpisuje??

Z gory dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam
Omega
Proponuje skożystać z klienta FTP... Połącz się ze swoim kontem, wybierz właściwości pliku i ustaw mu prawa takie jak potrzebne. Np w WinCommander'że robisz to przez polecenie plik>zmień atrybuty... biggrin.gif
krupol24
Cytat
Proponuje skożystać z klienta FTP... Połącz się ze swoim kontem, wybierz właściwości pliku i ustaw mu prawa takie jak potrzebne. Np w WinCommander'że robisz to przez polecenie plik>zmień atrybuty... biggrin.gif

Ja mam server na swoim komputerze wiec nie musze sie logwac na niego.
No tak ale jak zmienic ten atrybut?? Patrze na plik TXT i nie wiem gdzie sie ten atrybut zmienia.

Jestem poczatujacym w php wiec prosze o wytlumaczeni
krok po kroku jak mam to zrobic. (gdzie kliknac i takie tam)

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam
zalew
klient ftp? co to za rada ? chyba chodzi o php tutaj nie?

RTFM -> funckja chmod ... jedna linijka, 2 parametry .. trudne?
Omega
Cytat
klient ftp? co to za rada ? chyba chodzi o php tutaj nie?

RTFM -> funckja chmod ...  jedna linijka, 2 parametry .. trudne?

A no taka rada że tak jest wygodniej i lepiej... Będziesz pisał specjalny skrypt żeby ustawić uprawnienia jak można ręcznie?questionmark.gif Zastanów się...
KaMeLeOn
Cytat
Ja mam server na swoim komputerze wiec nie musze sie logwac na niego.

A jaki masz system? Bo widzę, że Windowsa...
Jeśli tak to szkoda bić pianę...
krupol24
Windows 2000 profesjonal
Server apach + php + Mysqul
cahe
Cytat
Windows 2000 profesjonal  
Server apach + php + Mysqul

Na windows 2000 nie trzeba ustawiać chmod.. no chyba że masz jakiąś dziwną konfiguracje zabezpieczeń NTFS'a na katalog, w którym znajdują się skrypty (ale jeśli sam nie grzebałeś lub masz FAT 32 jako system plików na dysku, to najpewniej są ustawione uprawnienia Pełnej kontroli dla wszystkich).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.