Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache - problem z kompilacją na Mandrivie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
Cysiaczek
Witam.

Z góry przepraszam za problemy z polskimi znakami, bo pisałem pod linuksem, a postuję z windy

Pewnego dnia postanowiłem skorzystac z dobrodziejstw rozszerzenia 'simplexml' php. Jako, że posiadałem wersję php 5.0.4 (bez simplexml) działaj±c± pod kontrol± serwera Apache 2.0.54, postanowiłem zaktualizować tylko php do wersji 5.1.2, która posiada to rozszerzenie w standardzie.
¦rodowisko działa pod kontrol± Mandriva Linux 2006 i zarówno php jak Apache instalowałem razem z systemem (pakiety RPM).
Odinstalowałem niniejszym php i postanowiłem samodzielnie skompilować nowsz± wersję. Robiłem to już wcze¶niej na innym systemie operacyjnym (Mandrake 9.2), więc nie było to szczególne wyzwanie.
Problem pojawił się jednak już na samym pocz±tku. Przeszukałem cały system i nie znalazłem 'apxs', mimo iż było wyszczegolnione w plikach pomocy 'man' systemu. Obejrzałem sobie jakie pliki instaluje paczka RPM dostarczona z systemem i okazało sie, że tego pliku po prostu nie ma.
Nie zniechęciło mnie to. Odinstalowałem Apache'a i skompilowałem nowego (tym razem wersję 2.0.35, bo miałem akurat pod ręk±).
Wszystko przebiegło pomy¶lnie i odpaliłem polecenie 'apachectl start' ...
BUM! Otrzymałem komunikat o naruszeniu pamięci... 'core dumped' i tyle było widać Apache'a. :/
Robiłem różne dziwne rzeczy - zrestartowałem system, przeistalowałem Apache'a, przeryłem (dosłownie) cały manual i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, co może powodować takie zachowanie systemu. Nie wiem nawet, czy winien jest Apache, czy OS. Niestety nie jestem zbyt doswiadczony w zarz±dzaniu GNU/Linuxem, więc nie wiem, gdzie powinienem szukać przyczyn takiego stanu rzeczy.
Po tej nieudanej walce postanowiłem zainstalować ponownie Apache'a dostarczonego wraz z systemem. Oczywi¶cie od razu ruszył. Postanowiłem powalczyć i doinstalować php raz jeszcze i... tu przejde do kolejnego problemu

Polecenie './configure' zacieło się 'libxml', a konkretny komunikat jest takiej postaci:

Configuring extensions
checking whether to enable LIBXML support... yes
checking libxml2 install dir... no
checking for xml2-config path...
configure: error: xml2-config not found. Please check your libxml2 installation.

No i co? W plikach pomocy znalazłem tylko wzmiankę o przemiamowaniu libxml na libxml2 (a przyanjmniej co¶ w tym rodzaju było w pliku CHANGES)
Ustawiłem ¶cieżkę ręcznie za pomoc±

./configure --with-libxml-dir=[sciezka]

Znów ten sam komunikat. Zmieniłem również nazwę katalogu na 'libxml2' w katalogu 'ext' - nic nie pomogło. Znów wychodzi moja słaba znajomo¶ć rzeczy - tym razem dotycz±ca rozszerzeń i po prostu nie wiem, dlaczego tak jest. Ok - Pomy¶lałem sobie. Przeryłem sekcję manuala php dotycz±ca instalacji i instalowania rozszerzeń, ale znów żadnych efektów. W manualu wszystko jest "cacy", tylko jako¶ u mnie nie działa :/

Będę wdzięczny za wszelk± pomoc, zwłaszcza tę dotycz±c± instalacji Apache'a w ¶rodowisku Mandriva Linux 2006, bo podejrzewam, że to wła¶nie ta dystrybucja jest trochę niedorobiona (nawet flex'a i bisona nie było w standardzie i musiałem sam doinstalować z paczek z mojego starego systemu).

Rozważam również zmianę OS na inny. Pod uwagę biorę takie dystrybucje jak Slackware i Debian.
Wychowałem się na dystrybucjach Mandrake/Mandriva i lubie te OS'y, ale już jakie¶ dwa lata temu na Mandrake 10.0 probowałem skompilować Apache'a 2.0.X i skończyło się rozwaleniem całego systemu i jego reinstalacj±. Mam zatem obawy, czy aby te dystrybucje w jaki¶ nieznany mi sposób nie sabotuj± Apache'a :|
Obecnie posiłkuję się sprawnym ¶rodowiskiem pod Windowsem, ale jako¶ mi brakuje tych wirtualnych pulpitów, odtwarzania sesji... słowem wszystkiego, co może się przydac programi¶cie.

Coż. Kończę ten trochę rozwlekły post i mam nadzieje, że kto¶ wskaże mi jak±¶ wła¶ciw± drogę postępowania.
Jeszcze raz zaznaczę, że już kilka razy udało mi się skutecznie wdrożyć LAMP'a bez problemów i to w takiej konfiguracji jakiej sobie życzyłem. Teraz jednak kapituluję.

P.S. Nie mam obecnie w domu stałego dostępu do Internetu (musze korzystać z kawiarenek ://///), więc prosze o nie pisanie, że powinienem szukac na google

Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelk± pomoc.
tomekp
Upewnij się czy libxml2 jest zainstalowane na Twoim systemie.
Kod
bash-3.1# locate libxml2.la
/usr/local/lib/libxml2.la

Aczkolwiek wydaje mi się, że jak wrzucisz
Kod
./configure --with-libxml-dir=/usr/local
to powinno chulać.
Cysiaczek
Dzięki. Faktycznie problemem był libxml2, który musiałem doinstalować. Szkoda, że w manualu nic o tym nie było :/
tomekp
Przecież wyrzuciło Ci błąd, zwracaj uwagę na błedy które wyrzucają skrypty.
Kod
checking libxml2 install dir... no
checking for xml2-config path...
configure: error: xml2-config not found. Please check your libxml2 installation.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.