Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z wywołaniem funkcji mssql_connect()
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
r_a_d_e_k
Witam
Mam:
Platforma Windows
lokalnie:
PHP4
Apache 1.3.12
oraz
osobny server mssql

zgodnie z instrukcją na http://pl2.php.net/mssql włączyłem extension=php_mssql.dll
i wynikiem jest poniższy tekst:
Fatal error: Call to undefined function: mssql_connect()

identyczną sytuację mam z sybase ASA

czy jest już gdzieś odpowiedź na ten problem albo czy ktoś wie jak wyeliminować to.

pzdr
kszychu
Może masz bibliotekę w złej lokalizacji? Zrób phpinfo() i zobacz, czy włączył obsługę mssqla, oraz zobacz gdzie on szuka rozszerzeń.
r_a_d_e_k
dzięki za podpowiedź. dodałem w ext katalog z dll i działa. Dziwi mnie tylko brak domyślnego określenia katalogu rozszerzeń: extensions
Zbłąkany
To Cię nie powinno dziwić, bo masz prawo umieścić sobie rozszerzenia gdzie Ci się żywnie podoba smile.gif , dlatego też w php.ini tą opcję trzeba samemu wypełnić smile.gif .
kmachala
Ja też miałem problem z wywołaniem mssql_connect() i gdzieś się dokopałem, że wina leży po stronie biblioteki ntwdblib.dll. Apacz ma jakąś inną wersję i tu leży problem. Powinna być to wersja 2000.80.194.0 Po zamianie na właściwą wszystko zadziałało.
ghash
Poprawną wersję ntwdblib.dll można także dostać na płycie instalacyjnej SQL Servera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.