Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak by tu to zrobic?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
patrycjusz
Witam.
Kolejny raz sie zaciałem :? .
Robie wyszukiwarke na mysql.
Zrobiłem tabele w której sa pola:
-id, -opiskrotki ,-opis ,-slowaklucz, -link
i prawie ze wszystkim bym sobie poradził gdybym wiedział jak zadać pytanie do bazy, kombinowałem tak...[php:1:5b962c8147]<?php

$zapytanie = "select * from wyszukiwarka where slowaklucz like '% $szukaneslowo %'";
$wynik = mysql_query($zapytanie);
while ($row = mysql_fetch_array($wynik)){
print "opis krótki ".$row['opiskrotki']."";
}
?>[/php:1:5b962c8147]
No tutaj nie wiem na jakiej zasadzie wrzucać słowa kluczowe do pola w bazie i jak je separować...
separować je np.spacja? Ale jak to zrobić(wiem że odpowiedzialne za to funkce to implode() i explode() (he,he czytam manuala) ale jak ich tu odpowiednio użyć? I jak by je tu wyciągać do edycji...
Będe wdzieczny za wszelkie sugestie...
adwol
Cytat
Witam.
Kolejny raz sie zaciałem :? .
Robie wyszukiwarke na mysql.
Zrobiłem tabele w której sa pola:
-id, -opiskrotki ,-opis ,-slowaklucz, -link
i prawie ze wszystkim bym sobie poradził gdybym wiedział jak zadać pytanie do bazy, kombinowałem tak...[php:1:31bbf9f9ec]<?php

$zapytanie = "select * from wyszukiwarka where slowaklucz like '% $szukaneslowo %'";
$wynik = mysql_query($zapytanie);
while ($row = mysql_fetch_array($wynik)){
print "opis krótki ".$row['opiskrotki']."";
}
?>[/php:1:31bbf9f9ec]
No tutaj nie wiem na jakiej zasadzie wrzucać słowa kluczowe do pola w bazie i jak je separować...
separować je np.spacja? Ale jak to zrobić(wiem że odpowiedzialne za to funkce to implode() i explode() (he,he czytam manuala) ale jak ich tu odpowiednio użyć? I jak by je tu wyciągać do edycji...
Będe wdzieczny za wszelkie sugestie...

Spacja do oddzielania to raczej średni pomysł bo mogą Ci się zdarzyć wielowyrazowe słowa kluczowe (chyba, że wiesz że napewno nie będziesz miał takiego przypadku). Lepiej użyć jakiegoś znaku, który normalnie nie występuje w tekscie, np. #.
Potem możesz użyć wbudowanych w mysqla regexpów, żeby Ci sam znajdował to co potrzebujesz.
[sql:1:31bbf9f9ec]select * from wyszukiwarka where slowaklucz REGEXP '(^|#)$szukaneslowo(#|$)'[/sql:1:31bbf9f9ec]
Oczywiście, nie zapomnij zaeskejpować stringu $szukaneslowo, żebyś nie był podatny na sql-injection. winksmiley.jpg
patrycjusz
prosze o wiecej jeszcze wiecej i wiecej sugesti, podpowiedzi....
A tak poważnie to
co to znaczy...?
Cytat
Oczywiście, nie zapomnij zaeskejpować stringu $szukaneslowo, żebyś nie był podatny na sql-injection.

Ciągle myśle jak by tu wrzucać te słowa do pola w bazie?
I jak by tu wyrzucić ten link z bazy i zrobić na niego jakiś aljas aby całe np opiskrotki był linkiem do miejsca którego szukam?
adwol
Cytat
A tak poważnie to
co to znaczy...?
Cytat
Oczywiście, nie zapomnij zaeskejpować stringu $szukaneslowo, żebyś nie był podatny na sql-injection.

Napewno już o tym było wiele razy, choćby tu:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1902
Cytat
Ciągle myśle jak by tu wrzucać te słowa do pola w bazie?

Złączyć implodem po # do jednego stringa i wstawic do bazy. Co za problem?
Cytat
I jak by tu wyrzucić ten link z bazy i zrobić na niego jakiś aljas aby całe np opiskrotki był linkiem do miejsca którego szukam?

Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi? Nie możesz po prostu zrobić strony z parametrem id, która będzie wyświetlała daną krotkę?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.