Mam spory problem z wyliczenia bilansu meczow miedzy 2 druzynami.
Mam juz zapytanie do bazy ktroe pobiera mi mecze - gdzie spotykaja sie 2 druzyny - przy czym nalezy uwzgeldnic tutaj to ze dana druzyna dla ktroje bedziemy robic wyliczenia moze raz byc gosciem a innym razem gospodarzem.
I teraz nie wiem jak wyliczyc bilans meczow -czyli ile dana druzyna wygrala meczy ile zremisowala a ile przegrala.
Tablica zwrocona po przez moje zapytanie wyglada tak:
Array ( [0] => Array ( [id] => 97 [gospodarz] => 1 [przeciwnik] => 3 [gol1] => 0 [gol2] => 0 [gosp] => Stal Stalowa Wola [gosc] => Wisła Kraków ) [1] => Array ( [id] => 80 [gospodarz] => 3 [przeciwnik] => 1 [gol1] => 1 [gol2] => 2 [gosp] => Wisła Kraków [gosc] => Stal Stalowa Wola ) [2] => Array ( [id] => 61 [gospodarz] => 1 [przeciwnik] => 3 [gol1] => 0 [gol2] => 2 [gosp] => Stal Stalowa Wola [gosc] => Wisła Kraków ) [3] => Array ( [id] => 44 [gospodarz] => 3 [przeciwnik] => 1 [gol1] => 0 [gol2] => 0 [gosp] => Wisła Kraków [gosc] => Stal Stalowa Wola ) )
Czyli jak widzimy : dwie druzyny rozegraly 4 mecze:
Bilans tych meczy jest taki:
- Stal Stalowa Wola : 2 remisy, 1 zwyciestwo i 1 porazka.
Jak zrobic te wyliczenia na podstawie takiej tablicy co otrzymalismy ? Bo zapewno ciezko bylyoby to obliczyc korzystajac z samego SQLa ?!?
Tyko tutaj nalezy tez wziasc pod uwage ze raz jedna druzyna mzoe byc gospodarzem a innym razem druga.
Z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu.