Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: alas komórki tabeli w MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
craker
Witam, w sumie nie wiem jak dokładnie to nazwać i pod jakim słowem szukać więc jeśli było to opisywane to prosze o wyrozumiałość i linka do tematu. Otórz ostatnio tak sobie czytam różne tutoriale i kursy i znalazłem takie coś, że jeżeli tabela w bazie danych ma pola id, nazwa1, nazwa2, nazwa3 to w jednej funkcji dodawania do bazy piszą normalnie, ale przy odczycie z bazy czyli SELECT zamiast SELECT nazwa1, nazwa2 ludzie piszą s.nazwa1, s.nazwa2, a np. przy wyszukiwarce np. już piszą SELECT a.nazwa1, a.nazwa2. I moje pytanie jest następujące od czego zależy to a., czy s. i czy to coś daje, tzn czy lepiej to stosować czy może lepiej nie stosować tego. dziękuje za wszelkie odpowiedzi
Ludvik
To są właśnie aliasy. Dwa poniższe zapytania są jednoznaczne.
  1. SELECT a.id, a.nazwa FROM users a;

1. SELECT u.id, u.nazwa FROM users u;

Nadajesz tabeli tymczasową nazwę, dzięki której możesz skrócić zapis, a także robić inne ciekawe rzeczy, o których się dowiesz jeszcze kiedyś smile.gif
craker
a możesz coś wiecej powiedzieć mniej doinformowanemu koledze ?
Ludvik
Tutaj masz jeden z przykładów, gdzie bez aliasów jest trudno. Ogólnie przydają się przy tabelach powiązanych ze sobą (kolumna z drugą kolumną tej samej tabeli).
craker
dziękuje za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.