Turgon
6.08.2006, 08:03:03
Ja miałem drobne porównanie. Raz moje Eizo było podpięte na DVI raz na D-Subie. Różnica była naprawdę kolosalna. Kolory jakieś nie jasne. Dziwne odcienie. Zdjęcia np. nie przypominały orginałów. Wszystko rozmazane.
A na DVI voila

.
TomASS
6.08.2006, 16:14:09
Byłem w sklepie i się dopytałem. W grę wchodzi już tylko LG i BENQ.
Na korzyść BENQ przemawia to, że ma wejście cyfrowe, natomiast LG ma wbudowany w siebie procesor korekcji obrazu, dodatkowo podnosi kontrast (ma 1400:1 w porównaniu 550:1 BENQ)..... kurde mam znowusz zgrzyt, już myślałem, że LG ale nie ma wejścia cyfrowego :/
athabus
6.08.2006, 16:36:43
TomASS - przejrzałem trochę oferty w moim sklepie i powiem Ci tak: do 1000 nowego monitora 19" o przyzwoitych parametrach nie dostaniesz. Zastanów się:
a) Może lepiej weźmiesz za ten 1000 przyzwoity monitor 17" z dobrą matrycą i wejściem cyfrowym. W sumie tak dużo nie tracisz - monitory 19" pracują w tej samej rozdzielczości co 17" więc nie będziesz miał większego pola do pracy a jedynie wszystko będzie większe.

Ewentualnie kup jakiś używany / powystawowy monitor 19"
Oba monitory nad którymi sie zastanawiasz są raczej słabe - poświęcasz wszystkie parametry po to by mieć 19".
Pamietaj również, że w tym monitorze Benq nie ma chyba kabla DVI, więc faktycznie koszt zakupy będzie o 100zł większy. Ten LG nie byłby jeszcze najgorszy, ale kupowanie obecnie monitora LCD ze złączem analogowym to zbrodnia.
Przyzwoity moniotr 19" to tak min. 1350-1500zł.
Na ale to tylko takie moje zdanie.
TomASS
6.08.2006, 22:25:26
No ale jak byście mieli wybierać?

LG z procesorem i kontrastem 1400:1 czy BENQ z wejściem DVI? A może jednak
PHILIPS 190S7FS ma DVI i dodają kabel
mi szkoda by bylo kasy na te panele co wymieniles:P
ty chyba jestes bogaty wiec nie bedzie ci szkoda wydac 1000zl na taki syf
Turgon
7.08.2006, 08:29:53
Zgadzam się z przedmówcą. Jak nie musisz kupować LCDeka na gwałt poczekaj - uzbieraj trochę więcej money i kup coś DOBREGO

...
TomASS
7.08.2006, 12:25:00
Macie racje

Wezmę DOBREGO LGka z DVI, procesorem i kabelkiem w zestawie

Dzieki za pomoc
Turgon
8.08.2006, 09:21:09
Róbta co chceta

.
Ja prawdopodobnie pod koniec wakacji kupuje sobie to:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_29859.htmlZ matrycą S-IPS nie TN bo różnica jest ogromna.
Pozdrawiam
Wykrywacz
9.08.2006, 15:05:52
A ja tam uważam że wielkanocny lans jest fajniejszy niż bożonarodzeniowy.
Szczególnie że na CRT ma ładniejsze kolory.
kszychu
9.08.2006, 15:18:22
Tak się składa, że ostatnio pracuję jednocześnie i na lcd i na crt, i co?... a no to, że ewentualna różnica w jakości wyświetlanego obrazu nie usprawiedliwia cen monitorów lcd. Potanieją/zabraknie mi miejsca - kupię, do tego czasu będę używał "kinoli".
Turgon
9.08.2006, 18:46:50
Wykrywacz co ty gadasz ? Upiłeś się ?
Diwi lepsze są MVA i PVA.
Kreton
9.08.2006, 20:32:52
Moje zdanie:
LCD:
+ Zdecydowanie nie męczą wzroku !
+ Pobór prądu 40W, szczerze dla mnie się to liczy.
+ Zdecydowanie bardziej ostry obraz niż na CRT.
+ Zdaży się dobry tuner telewizyjny

+Dobrze widoczny obraz w pełnym słońcu
- Kolory dużo słabsze niż na CRT, chociaż powiem szczerze, monitory firmy EIZO są naprawdę imponujące pod tym zględem.
- Smużenie ? I tutaj mam zamiar zaprzeczyć, że LCD smużą, używam SyncMastera 730BF, a matryca TN z 4ms jest moim zdaniem bardzo dobra. Oczywiścię mogę sobie puścić programik z latającym kwadratem po ekranie. Pytanie: po co ? To nie są narmalne warunki pracy. A w strzelankach też nie widać smużenia.
- Zbędne "pierdoły". Ktoś kto dodaje 2-watowe głośniczki do monitora chyba sam ich nie używa -.-
- Cena
CRT:
+ Brak smużenia
+ Bardzo dobre kolory
+ Cena
+ Włosy się fajnie elektryzują

- Zerowa widoczność w pełnym słońcu. Sry ale jakoś producentom nie wieżę, w te ich rzeczy mające pochłaniać promieniowanie słoneczne -.-
- Bardzo duży pobór prądu. Bańka 19' żre nawet 150W.
- Przy Monitorze "bańce" dosłownie boli bańka

od długiego siedzenia.
- Mam miejsce żeby postawić herbatę, pożywienie na biurku. Wolne miejsce na biurku ? No niestety nie mam
Wykrywacz
10.08.2006, 10:05:03
W czasie pracy nie pije.
Ale powiem że wasze Eizo to jest kiepskie, nic nie jest lepsze od mojego wyświetlacza w telefonie marki sony!.
I nadal wole Wielkanoc którą lepiej widać na CRT!
A żeby mnie nie przeklęto to:
Wolę kupić sobie CRT za 2000zł niż LCD za 5000+.
Czemu ? BO MA TE SAME OSIĄGI ZA ZNACZNIE MNIEJSZĄ CENE.
A do pracy to wole LCD i wystarczy mi benq za 700zł, bo poco mi lepszy do pisania na forum ?
A w domu wole CRT fo gier.
DjKermit
10.08.2006, 11:52:40
Cytat(Kreton @ 9.08.2006, 21:32 )

- Bardzo duży pobór prądu. Bańka 19' żre nawet 150W.
No tak, w najlepszym przypadku.
Na moim jest napisane 2A.
Czyli przy ok 230V to jakieś 460W.
Wykrywacz
10.08.2006, 13:22:25
A wiecie ile zjada czajnik elektryczny albo odkurzacz?

Bo mi się wydaje że z przeżucania się który lans jest lepszy doszliście do etapu wymiany informacji tak naprawde nikogo nie interesujących i zbędnych nie wpływających na jaką kolwiek decyzję. Pozatym mam wrażenie że sens (poza pytaniami o porade), wyczerpał się na 2 stronie, a od tego czasu 2 obozy przeżucają się dlaczego ich monitory mają większego stajla.
Dajta se chłopaki spokój albo napiszcie coś konkretnego, bo szkoda wątku dla 2 osób przeżucającymi się tak naprawde z dup..y opiniami. Ilu z was zna się na budowie CRT bądź LCD, niech się wypowie.
Bo wiecie co ja mam stary ruski telewizor i jak podłącze do niego kompa to też jest całkiem fajny obraz.
Kreton
10.08.2006, 13:52:30
W zasadzie twoja wypowiedz dla mnie tez jest , jak nazwałeś nasze do d.......y. Mam w domu czajnik 3000W. Ale co używam go non-stop ? Poza tym akurat ten aspekt dla niektórych jest ważny. Nie każdy chce mieć w domu sprzęty, które żrą ogromne ilości prądu. Pamietajmy , że w Polsce nie ma prądu za darmo. Co wiecej wcale nie jest tani. Ale jak uważasz.
Wykrywacz
10.08.2006, 14:20:42
@Kreaton, ale ja nie neguje wymiany informacji, a poporstu męczące jest przeżucanie się hasłami bo ja mam Eizo i on jest najlepszy.
Zróbmy tak, ja popatrze na części techniczne i przestane wypisywać czepialskie posty, a wy będziecie pisać fajne rzeczy np. przełożenie ilości watów jakie to ma plusy i wady.
Może jeszcze inaczej, a może spróbujmy zrobić coś czego jeszcze się przynajmniej na tym forum nie udało, czyli dogłębną analizę każdego z omawianych przez nas typów monitorów, porównajmy wyniki wyciągnijmy dokładne wnioski.
Bo inaczej zaraz zagłębimy się w to czy cena prądu w polsce jest droga czy nie....
Proponuje aby każda ze stron wybrała do analizy porównawczej powiedzmy po 3 modele, przedstawiające różne poziomy monitorów czyli np. w wypadku LCD Eizo, jakieś coś powiedzmy za 2-3k, i taki poniżej tysiaka i analogicznie CRT.
Co wy na to? Chyba będzie to miało bardziej ręce i nogi niż przekżywkianie się co jest bardziej wporzo.
athabus
10.08.2006, 14:23:21
Coś czuję, że niektórzy by się mocno zdziwili, wiedząc ile kosztuje utrzymanie kompa w ruchu. Kiedyś na jakimś forum, chyba elektrodzie, chłopaki liczyli ile kosztuje utrzymanie serwera w domu na własnym kompie - sam prąd dawał rocznie większą kwotę niż podstawowe konto np. w Nazwie.
Komp z monitorem CRT, który chodzi 8-12h na dobę to spory wydatek pewnie ponad 50zł na miesiąc. Nie jest to kwota kosmiczna, ale jeśli przemnoży się to przez 12 miesięcy to obniżenie o 20-30zł tej kwoty to jest całkiem spora oszczędność.
Wniosek - monitor LCD nie jest taki drogi a CRT nie jest taki tani.
Ale nie widzę sensu nikogo przekonywać do LCD bo każdy niech pracuje na tym co mu odpowiada.
kszychu
10.08.2006, 14:28:43
Cytat(athabus @ 10.08.2006, 15:23 )

Komp z monitorem CRT, który chodzi 8-12h na dobę to spory wydatek pewnie ponad 50zł na miesiąc. Nie jest to kwota kosmiczna, ale jeśli przemnoży się to przez 12 miesięcy to obniżenie o 20-30zł tej kwoty to jest całkiem spora oszczędność.
Wniosek - monitor LCD nie jest taki drogi a CRT nie jest taki tani.
Piszesz "pewnie" a później wyciągasz z tego wnioski; nie bądź śmieszny.
Jak powiedział Wykrywacz: fakty panowie, fakty! a nie moja prawda jest lepsza niż wasza prawda.
athabus
10.08.2006, 15:17:59
Moje pewnie wynika z faktu, iż każdy komp zużywa inną ilość energii - są to różnice rzędu 200-300% (oczywiście w skrajnych przypadkach). Pięćdziesiąt złotych to jest kwota całkiem prawdopodobna dla kompa, który chodzi non-stop, ale oczywiście zależy od tego co dany komp robi i jaki to jest komp.
Czy to będzie 30zł miesięcznie czy 100zł miesięcznie to już zależy.
Fak jest taki: średniej klasy LCD 17" (czyli faktycznie to samo co CRT 19") pobiera 40W . Średniej klasy CRT 17" pobiera 90-150W. Czyli 2-4 razy więcej energii.
Zakładając, że używasz moniotra 5h na dobę (a na pewno używasz go więcej) daje ci to odpowiednio 72kWh w przypadku CRT i 162-270kWh rocznie. Przy cenie energii około 50gr za kWh mamy odpowiedni 36zł za LCD i 81-135zł rocznie za CRT. Oczywiście jeśli pracujesz na komputerze (np programujesz) to pewnie używasz monitora dwa razy więcej. Wniosek jest taki, że rocznie osiągasz różnicę nawet do 200zł, zatem jeśli kupujesz standardowy 17" monitor na 3 lata to bardziej opłaca się kupić LCD biorąc pod uwagę ceny energii.
Oczywiście to są takie obliczenia przybliżone, ale mam nadzieję że nie obrazisz się jeśli wyciągne z nich taki wniosek. Uważam, że jeśli ktoś bardzo intensywnie używa kompa, to na samym monitorze jest w stanie zaoszczędzić powiedzmy 20zł miesięcznie - po dokładnych obliczeniach 30 zł może faktycznie wydaje się zbyt dużą kwotą, choć jeśli ma się większy monitor lub mniej energooszczędny to i tyle można pewnie zaoszczędzić/przepłacić.
Kreton
10.08.2006, 15:26:13
Co do ilości prądu wykorzystywanego przez monitory, a co za tym idzie miesięczne koszty. Na początek stawki :
1) energia elektryczna X kWh x 0,1301 zł
2) opłata systemowa zmienna X kWh x 0,0492 zł
3) opłata sieciowa zmienna X kWh x 0,1457 zł
Monitor LCD (40 W): przy 10 godzinach dziennie przez miesiąc 30-dniowy :
12 kWh * 0,32 zł = 3,72 zł
Cena prądu za 30 dniMonitor CRT (150 W): przy 10 godzinach dziennie przez miesiąc 30-dniowy :
45 kWh * 0,32 zł = 14,4 zł
Cena prądu za 30 dniRóżnica w cenie : 10,5 zł za miesiąc. Czyli na rok 120zł. Ja osobiście miałem stary monitor około 7 lat. Wiec dla mnie ta różnica jest bardzo znacząca. Hmm co do poboru prądu podałem wartości dosyć średnie. Moga się znacznie róznić. Ale i tak obstawiam, że tylko w przypadku monitora typu CRT mogłem się znacząco pomylić.
@Wykrywacz proszę, nie przekręcaj mojego nicku
kszychu
10.08.2006, 15:42:12
To ja coś od siebie. Mój monitor crt to LG Flatron ez T710BH. Jego nominalny pobór mocy podczas pracy to 73W. Pracuję 8 godzin dziennie, co daje 583Wh dziennie x 5 dni w tygodniu x 52 tygodnie w roku, dostajemy razem 151,84kWh. Pomnożywszy to przez 13groszy (u mnie tyle kosztuje 1kWh) dostajemy 19zł74gr rocznie.
Dla monitora LCD, o podanej przez Ciebie nominalnej mocy 40W otrzymamy (chwila liczenia...) 10zł82gr rocznie.
Różnica wynosi 9zł rocznie..... W ile lat różnica w cenie LCD Ci się zwróci?...
Mała poprawka, nie wziąłem pod uwagę opłaty zmiennej za przesył. Po korekcie o tę opłatę (22gr za 1kWh) otrzymujemy rocznie kwoty:
53,14zł dla CRT
29,12zł dla LCD
różnica 24,02zł rocznie.
Jakoś nadal mnie nie powala.
AxZx
10.08.2006, 15:50:21
hehe ktos musial by byc dziwny zeby kupowac lcd tylko dlatego ze mniej energi zuzywa.
ja kupilem lcd tylko dlatego ze mialem dosc wysychajacych spojowek.
nawet nie zastanawialem sie jaki bedzie obraz, czy beda dobre kolory itd
wzialem monitor ktory byl w dobrej cenie i dobrej firmy:)
athabus
10.08.2006, 17:44:45
@kszychu - zazdroszczę Ci bo masz bardzo tani prąd. U mnie to łącznie wychodzi 46groszy za kWh jeśli się nie mylę. Twój monitor też jak na CRT ma baaardzo małe zużycie prądu. Każdy ma swoje obliczenia, dostosowane do sytuacji w której się znajduje... Np. w sytuacji Kretona wygląda to już trochę inaczej.
AxZx - a kto mówi, że to jedyny powód - argumentów jest dużo za i są też przeciw. Ja używałbym lcd nawet gdyby zużywał 2x wiecej prądu niż crt bo jest wygodny - ale wyliczenia pokazują, że w niektórych wypadkach oszczędność przy zakupie crt nie jest, aż taka duża jakby się wydawało. W przypadku kszycha różnice są małe, w moim przypadku (porównując z moim starym monitorem) jest się nad czym zastanawiać.
kszychu
11.08.2006, 08:05:12
@Athabus: prąd (koszty zmienne, bo stałych nie wliczam) kosztuje u mnie więcej niż u Kretona: 13gr za energię czynną plus 22gr opłata za dystrybucję.
Co do małego zużycia prądu przez mój monitor: podałem dokładny model więc dane są do zweryfikowania, w przeciwieństwie do Kretona, którego "bania" żre dwa razy tyle co moja, a moja do najnowszych przecież nie należy... Jestem ciekaw, jakich Wy monitorów używacie, że mają taki pobór mocy?
athabus
11.08.2006, 10:38:11
Oj ja do tej pory używałem takiego monitorka Hansol - modelu dokładnie niestety nie pamiętam. Ile on dokładnie zużywał prądu też Ci nie powiem, ale pamiętam że miło się zaskoczyłem porównując ten parametr. (tak tak wiem że to nie argument).
Ale żeby nie było, to tu jest
link do artykułu człowieka, który porównał wszystko mierząc prawdziwe zużycię prądu przez monitor podczas pracy - co prawda porównuje moniotry 17" z 15"LCD ale w sumie jest to uzasadnione bo to prawie ten sam rozmiar wychodzi. Artykuł jest o tyle ciekawy, że bazuje na faktycznych pomiarach (opisanych w podlinkowanym artykule) a nie wartościach z tabliczki. Myślę więc, że może być traktowany jako argument.
Na koniec powiem tak - w tym artykule wniosek jest dość ciekawy, ale wiem, że różnie może być, każdy używa kompa inaczej, kupuje różnej klasy sprzęt itd. Faktem jest, że LCD zużywał mniej Energii niż CRT, a jak to wychodzi kwotowo, to już każdy sobie musi sam wyliczyć.
No to zrobił się trochę mały OT na temat cen energii
Coolmax
11.08.2006, 17:44:55
Cytat(athabus @ 11.08.2006, 11:38 )

(...) co prawda porównuje moniotry 17" z 15"LCD ale w sumie jest to uzasadnione bo to prawie ten sam rozmiar wychodzi. (...)
Kolega mi mówił, że jak będę kupował lcd 17 to tak jak w crt 19, 15 to tak jak 17. Myślałem, że żartował, a tu prosze już druga osoba. Skąd się bierze ta róznica w rozmiarach? Ma ktoś stosowne linki? Bardzo byłbym wdzięczny, bo również pod koniec wkacji będę kupował lcd.
athabus
11.08.2006, 18:32:31
W crt kineskop ma np 17" ale część jest wbudowana pod obudową, gdyż na brzegach robią sie bardzo duże zniekształcenia. Przestrzeń widzialna crt 17" to jakieś 15" i trochę.
Jeśli chodzi o lcd, to cały panel jest widoczny, bo w tej technologii nie ma zniekształceń.
To chyba jakoś tak jest.
kwiateusz
11.08.2006, 19:46:18
Dokładnie jak rozwalisz monitor CRT to zobaczysz że pod bocznymi ramkami częś kineskopu jest schowana bo jest zaokraglona i nie nadaje się do wyświetlania brazu, ale producent liczy całą powierzchnię nawet nie widoczna

a w LCD całą powierzchnię matrycy można wykorzystać to nic po brzegach nie chowają
legorek
12.08.2006, 19:02:30
Wtrące się do dyskusji. Jako, że na codzień uzywam zarówno CRT jak i LCD mam możliwości prównania.
Do "codziennych zastosowań" używam laptopa z LCD, faktycznie pisząc przez pół nocy oczy nie są zmęczone, to wielki plus. Niestety, jak dla mnie jedeyny. Minusy: słabe odwzrowanie kolorów, przeostrzony obraz, przekłamane barwy, "smużenie", mały kąt widzenia (to może być plus, nie wiem ile macie lat i jakie strony odwiedzacie).
Jestem z zamiłowania fotografem i nie wyobrażam sobie obóbki i przygotowania zdjęć do druku (wywołania) na LCDkach. Kiedy siadam przed CRT, wiem, że mam go tak skalibrowanego, że to co widzę na ekranie będzie miało taki sam kolor w druku.
Natomiast ja czekam na
OLED, który prawdopodobnie wyparł by już dawno LCD, gdyby nie był hamowany przez lobby producentów LCD.
Turgon
28.08.2006, 18:38:03
legorek widać, że masz marny monitor LCD. Mój ma aż 178 kąt widzenia. Odwzorowanie etc. według mnie świetne, smużenie nie przeszkadza chyba, że jesteś jakimś szurniętym idiotą który potrzebuje nie wiadomo jakiej szybkiej reakcji, żeby pochwalić się przed kolegami przy podwórkowym trzepaku.
Co do OLED dla mnie to jest śmieszne. LCD jest popularniejsze. Tak samo było z LCD i CRT.
I jeszcze :
http://www.geektoys.pl/view.php?id=570
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.