Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
usb
Mam pytanie odnosnie wyswietlania informacji z bazy danych. To nie jest problem raczej pomysl i pytam sie czy moze tak byc?

Mam np 10 tabel w bazie co oznacza np 10 dzialow w serwisie. Mam jeden plik index.php a w nim kod php ktory w zaleznosci od przyjetej zmiennej laczy sie z inna tabela i wyswietla zawartosc tej poprawnej wywolanej. cos takiego:

1. <?php
  2. if($_GET['id']=="tabela1")
  3. {
  4.  
  5. SELECT...wybiera tabele i wyswietla zawartosc
  6. }
  7.  
  8. if($_GET['id']=="tabela2")
  9.  
  10. wyniki z drugiej tabeli
  11.  
  12. }
  13. if($_GET['id']=="tabela3")
  14.  
  15.  
  16. .... i tak dalej
  17. ?>

Czy to dobry sposob?
Nilhir
Teorytycznie możesz ale przy 10 to już nie ma sensu - zakładając, że będzie tam troche kodu przecież czytelniej było by rozbić to na kilka plików.
usb
no tak czyli zaincludowac (np switchem) podstawowe pliki i na nich odpowiednie bazy wyswietlic?

Znacie moze jakies zabezpieczenia przed wpisywaniem "niechcianych" badz blednych zapytan do bazy danych?
Nilhir
Cytat
no tak czyli zaincludowac (np switchem) podstawowe pliki i na nich odpowiednie bazy wyswietlic?

W sumie tak też możesz ale ja jak bym coś takiego miał robić to bym poprostu rozbił to na kilka plików

Cytat
Znacie moze jakies zabezpieczenia przed wpisywaniem "niechcianych" badz blednych zapytan do bazy danych?

Odpowiednia filtracja filtracja zmiennych które są wykorzystywane w zapytaniu.
Ludvik
Cytat(usb @ 24.09.2006, 11:35:52 ) *

Przecież masz o tym przyklejony temat w tym dziale forum.

Co do zapytania, to nie odpowiem Ci, bo nie wiem w jakim stopniu są podobne te tabele. Gdyby miały identyczną strukturę, to można by się pokusić o podstawienie nazwy tabeli do gotowego zapytania, a to są dwie linijki...
usb
ale wykorzystanie bazy danych daje mozliwosc latwej aktualizacji danych. Chce zrobic prosty panel pod haslo zeby koledzy mogli aktualizowac dane(nie znaja html).

Jakie np te filtracje jakies przyklady?
nospor
Cytat
Jakie np te filtracje jakies przyklady

@usb ty czytaj co do ciebie piszą... :
Cytat
Przecież masz o tym przyklejony temat w tym dziale forum.

A teraz wejdź to dzialu i przejrzyj wszystkie przyczepione tematy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.