Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: RewriteEngine ON
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasz^mar
Witam.
Zakładam mały serwis i chciałbym, aby mój serwer po otrzymaniu adresu:

www.moja-strona.pl/#wartosc1.wartosc2
(PRZYKŁAD: www.moja-strona.pl/#plik.abc123ab)

Przetlumaczyl powyzszy adres na:
www.moja-strona.pl/plik.php?zmiennna1=wartosc1&zmienna2=wartosc2
(ROZWIĄZANY PRZYKŁAD: www.moja-strona.pl/plik.php?zmienna1=plik&zmienna2=abc123ab)

wartosc1 - to ciag wyrazow malych liter bez cyfr
wartosc2 - to ciag przemieszanych liter i cyfr (taki wygenerowany losowo kod, np.: abc12ed4)

Podejrzewam, ze znak # (badz inny - doradzcie, jesli ni moze byc uzyty) niezbedny jest do odroznienia tej reguly od pozostalych, poniewaz serwis oparty jest na jednym z CMSow, ktory ma swoje reguly zdefiniowane - a ta ma byc moja - dla takiego malego systemiku kontroli dostepu do plikow.
To samo tyczy sie kropki (.) - jezeli z jakichs powodow nie moze byc uzyta zaproponujcie mi inny znak.
Natomiast bardzo mi zalezy na takiej badz podobnej formie linku, z uwagi na jego fajna postac.

Podjalem kilka prob, ale mam problem ze zrozumieniem regul konstrukcji mask, a mam tyle innych zadan zwiazanych z serwisem, ze licze na Wasza pomoc.

Bede wdzieczny
Pozdrawiam
erix
Znaku # nie możesz użyć - jest on używany do przechodzenia w stronach do etykietek.

Ja używam po prostu /. Nie widać, że php, a też "fajnie wygląda":
Przykład:
Kod
url: http://adres.pl/dzial/artykul
a zwracany jest: index.php?modul=dzial&ID=artykul
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.