Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licznik wyswietlen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bastek8989
Witam

Chcialbym zrobic licznik wyswietlen poszczegolnych podstron zakladajac ze wlasna ma swoje ID, wymyslilem zeby wygladalo to cos if id=podstrona ... wyslij do bazy +1

czy to mozliwe? jesli tak jak to zrobic?

pozdrawiam bastek
skowron-line
przy wejsciu na strone niech sie do bazy dodaje jeden.
a jesli nie chcesz zeby kilka razy sie dodawalo tzn ze ktos wszedl na ta podstrone poszdl na inna i znow na ta to ustaw sesje
bastek8989
a moge zapytac jak wygladala by insrukcja if ktora rozpoznaje ze user jest na pdstronie? i dodaje do bazy 1
skowron-line
Cytat(bastek8989 @ 9.10.2006, 19:13:33 ) *
a moge zapytac jak wygladala by insrukcja if ktora rozpoznaje ze user jest na pdstronie? i dodaje do bazy 1

jesli uer niebyl by na stronie to by sie skrypt nie uruchomil
dopiero jak by na nia wszedl

niemozna byc na stronie niebedac na niej czyli.
jak jestem teraz na tym forum to nie mam mnie na forum milosnikow nalesnikow kumasz??
Lonas
Dodajesz kod na stronie

1. <?php
  2. $max = mysql_query(" SELECT MAX(id) FROM twoja_baza ");
  3. $wynik = mysql_fetch_array($max);
  4.  
  5. $ostatnie_id = $wynik['id'];
  6. $nowe = $ostatnie_id+1;
  7.  
  8. $update = mysql_query(" UPDATE twoja_baza SET id='$nowe' ");
  9. ?>

pisane z palca - tak jak pisał przedmówca - co odświeżenie strony dodawana jest kolejna 1
skowron-line
nie lepiej cos takiego

1. <?php
  2. $zapytanie = 'UPDATE tabela SET kolumna=(SELECT kolumna FROM tabela WHERE nazwa_podstrony ='.$_GET['podstrona'].')+ 1 WHERE nazwa_podstrony = '.$_GET['podstona'].' ';
  3. mysql_query($zapytanie);
  4. ?>

oczywiscie to co napisalem moze byc totalna glupota bo slabo sieznama na mysql wiec prosze niech ktos to sprawdzi
bastek8989
to zapytanie ale musi byc jeszcze funkcja if user jest na podstronie wykonaj zapytanie mhm jak ona bedzie brzmiala smile.gif
skowron-line
Kod
niemozna byc na stronie niebedac na niej czyli.
jak jestem teraz na tym forum to nie mam mnie na forum milosnikow nalesnikow kumasz??

chyba nie zrozumiales

to jest jak z echo jak odpalisz strone to sie wykona echo i wyswietli ci jakis napis tak samo bedzie z tym zapytaniem wkleisz je do podstrony i samo bedzie wiedzic czy user jest na stronie czy go nie ma
Lonas
No to jak loguje sie uzytkownik i jego dane zapisane sa do sesji -
na kazdej podstronie powinenes sprawdzic czy dane sa w sesji ..

tak samo

1. <?php
  2. if(isset($_SESSION['uzytkownik'] && $_SESSION['pass'];)) { // tego 2 nie musi byc opcionalnie mozna dodac
  3. $zapytanie = 'UPDATE tabela SET kolumna=(SELECT kolumna FROM tabela WHERE nazwa_podstrony ='.$_GET['podstrona'].')+ 1 WHERE nazwa_podstrony = '.$_GET['podstona'].' ';
  4. mysql_query($zapytanie); }
  5. ?>
bastek8989
notak ale chcialbym zeby liczyl wyswietlenie kazdego szarego czlowieka przeglkadajacego podstrone (zalogowanych i niezalogowanych) czy mozesz tak przeksztalcic skrypcik?

dziekuje
skowron-line
chyba sam nie wiesz co chcesz
  1. <?php
  2. $zapytanie = "select * from userzy";
  3. $query = mysql_query($zapytanie);
  4. while($wiersz = mysql_fetch_array($query){
  5. echo 'usarzy zarejestrowani '.$wiersz['nazwa'].' ;
  6. }
  7. ?>

to beda zarejestrowaniu userzy na stronie a jak chcesz zeby byli ci co aktualnie odwiedzaja strone to jak sie loguja daj w tabeli pole zalogowani i jak sie beda logowac to ustawiaj 1 i zrob selekta z warunkiem gdzie zalogowani maja 1 i wyswietl.
kodu nie napisze bo sam powinienes do tego dojsc
Lonas
Ehh... słuchaj jesli chcesz widzec wszystkie odwiedziny to użyj tego co napisalem 1 razem - jesli chcesz zeby uznawalo tylko zalogowanych to co napisalem za 2 razem..
bastek8989
no tak ale jak to zrobic jesli jakza podstrona ma swoj rekord w bazie a dane byly zapisywane w polu iloscwyswietlen?

bo ty podales przyklad gdzie wyswietlnie to 1 rekord smile.gif
bim2
powiedzmyz e masz zmienna $p[odstrona w get i link index.php?podstrona=kontrkt itd. to zapytanie:
UPDATE licznki SET licz=licz+1 WHERE podstrona=$_GET[podstrona]
bastek8989
wielkie dzieki

wszystko dziala smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.