Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]includowanie oraz wywoływanie xml
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hoshimin
cześć mam dwa pytania. pierwsze dotyczy includowania plików mam taki kod:

1. <?php
  2. if ($l) {
  3. $left .= $l . "/left.php";
  4. } else {
  5. $left .= "kat/left.php";
  6. }
  7. if (file_exists($left))
  8. {include($left);}
  9. ?>
  10.  
  11.  
  12. <?php
  13. if ($m)
  14. {
  15. $plik = $l . "/" . $m . ".php";
  16. } else {$plik = $l . "/main.php";}
  17. if (file_exists($plik))
  18. {
  19. include($plik);
  20. }
  21. else
  22. include("kat/main.php");
  23. ?>

u mnie na serwerze (easy php) jest wszystko ok, ale na serwerze, gdzie to wysłałem od wczoraj nie są includowane pliki - nie wiem, czy czegoś tam nie pozmieniali (w sensie zmiany oprogramowania, czy konfiguracji)
co ja tu musże poprawić?? wczytywać to jakąś inną metodą? jestem lajkonikiem z php i dlatego pytam...

drugie pytanie dotyczy tego, że mam na inym serwerze zrobione pliki, które mam wywoływać metodą GET (są to pliki xml), póki co przeszukując net nic nie znalazłem, co by mi pomogło - jak użyć tej funkcji, by wczytać pliki xml, dodatkowo sa tam zrobione prametry... Co ma autor na myśli pisząć: "proszę pamiętać o zakodowaniu wszystkich znaków specjalnych do postaci adresu URL".
Amorph
Ja robie tak:
  1. <?php
  2. $sciezka='katalog/plik.php';
  3. if(is_readable($sciezka) == true) {
  4. include('$sciezka');
  5. }
  6. ?>
hoshimin
Do mojej drugiej kwestii, to znalazłem coś, co jak sądzę mi pomoże: http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/34

Niestety - to pierwsze pytanie jest sprawą nadal otwartą.

1. <?php
  2. if ($l) {
  3. $left .= $l . "/left.php";
  4. } else {
  5. $left .= "kat/left.php";
  6. }
  7. if (file_exists($left))
  8. {include($left);}
  9. ?>

Wiem już, że to zmienne globalne stanowia problem. Może jednak ktoś mi pomoże to przerobić - niestety nie jestem w php biegły i moje próby spełzły na niczym... Przeszukuję net w poszukiwaniu kursów php i prędzej, czy później sobie z tym pewno poradzę, ale może dacie znać, gdzie popełniam błąd?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.