Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] franpress.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
DeyV
Jeden z naszych najnowszych projektów dla strony jednego z największych w Polsce dostawców prasy + mały sklepu internetowy.

Co o nim sądzicie?

http://mentax.pl/demo/franpress.pl/index.php/about
Zajec
Oj, spodziewałem się, że Ty już akurat naczytałeś się sporej ilości ocen na tym forum :-)

1)   nie służy do robienia marginesów. Do tego mamy margin w CSS
2) IMO zbyt mała odległość między tekstami z lewej i prawej kolumny pod "Zapraszamy również do"
3) img/icons/drukuj.gif to chyba obrazek bez tekstu. Więc skąd alt="Drukuj artykuł"? Podobnie z kilkoma innymi
4) Ehhh
Cytat
<div style="position:absolute;left:0;top:0; visibility: hidden ">
słowa kluczowe
</div>
DeyV
a dawno ocen nie dostałem, więc nie można o sobie dać zapomnieć winksmiley.jpg

1. heh - zazwyczaj winksmiley.jpg Tylko pytanie - gdzie trafiłeś na celowe inne zastosowanie spacji?
3. Chyba nie rozumiem. Przecież parametr alt jest wymagany praktycznie dla wszystkich grafik.

4. biggrin.gif
strife
Witam,

Graficznie podoba mi się, prosto czytelnie. Niestety pod Operą ( 9 ), nie wyświetla mi się górna część strony winksmiley.jpg Ogólnie stronę oceniam pozytywnie ... smile.gif

Pozdrawiam :]
LBO
Skoro obchodząc patent EOLAS używasz JavaScriptu do osadzania dokumentów swf na stronie. To przynajmniej zatroszczyłbyś się o alternatywną treść (w tym przypadku całe menu!!!!!) dla przeglądarek bez obsługi JS lub bez zainstalowanej wtyczki flasha.
envp
świetnie - 9.5/10 !
jono
Dla mnie - bez zastrzeżeń, oprócz jednego - osobiście nie znoszę dźwięków w menu... no ale to oczywiście nie wpływa na obiektywną ocenę projektu - 10/10

@DeyV - celowe zastosowanie spacji nierozdzielnej - a i owszem jest - na każdej mojej stronce stosuję skrypt, który robi coś takiego z pojedyńczych liter:
  1. i&nbsp;wtedy

Po co takie coś? Otóż pojedyńcze litery nie zostają nigdy na końcu linii - a to jest w sumie chyba błędem stylistycznym....

np. w Twoim projekcie jest zdanie: "W
przeciągu ośmiu..." co trochę dezorientuje - przynajmniej na moment.
Zajec
Cytat(DeyV @ 7.11.2006, 21:43:14 ) *
1. heh - zazwyczaj winksmiley.jpg Tylko pytanie - gdzie trafiłeś na celowe inne zastosowanie spacji?
Np. na mojej stronie przy wyświetlaniu liter alfabetu i ilości pozycji, których tytuł zaczyna się od tej litery.
  1. <a href="/K">K</a>&nbsp;(1) <a href="/M">M</a>&nbsp;(3)

Cytat(DeyV @ 7.11.2006, 21:43:14 ) *
3. Chyba nie rozumiem. Przecież parametr alt jest wymagany praktycznie dla wszystkich grafik.
Tak, ale alt ma zawierać tekst alternatywny na wypade nie wyświetlenia się obrazka. A więc mają być to te słowa, które są umieszczone w graficzce. W przypadku Twojej ikonki słów tam nie ma, więc alt powinien być ustawiony na pusty. Jeśli chcesz dodatkowo opisać jakiś link to użyj title.
jono
Ale co złego jest w alt="Drukuj" na obrazku drukarki? To jak dasz swoją mamę (bez napisów) na stronę, to nie dasz alt="mama"?
DeyV
Heh - chyba napisałem nie do końca po polsku, o co mi chodziło.
Oczywiście znam zastosowanie twardej spacji.
Chciałem spytać, gdzie zdarzyło mi się skorzystać z twardej spacji w celu symulacji marginesu. (bo staram się tego unikać, więc zaskoczyło mnie takie spostrzeżenie winksmiley.jpg )
Zajec
Cytat(jono @ 8.11.2006, 09:52:41 ) *
Ale co złego jest w alt="Drukuj" na obrazku drukarki? To jak dasz swoją mamę (bez napisów) na stronę, to nie dasz alt="mama"?

Nie dam. Przeczytaj kilka artykułów o img i alt. W razie wątpliwości wtedy zacznij dyskusję :-)

Cytat(DeyV @ 8.11.2006, 14:32:19 ) *
Heh - chyba napisałem nie do końca po polsku, o co mi chodziło.
Oczywiście znam zastosowanie twardej spacji.
Chciałem spytać, gdzie zdarzyło mi się skorzystać z twardej spacji w celu symulacji marginesu. (bo staram się tego unikać, więc zaskoczyło mnie takie spostrzeżenie winksmiley.jpg )

Hm, patrz że nie mogę teraz znaleźć :-) Sprawdzałem wcześniej stronę główną, znikneło?
vieri_pl
Szukałem blędów ale natknąłem się tylko na bubel pod badzIEwIEm:

http://mentax.pl/demo/franpress.pl/index.php/ <- tu

nie wyświetla obrazka:
Kod
http://mentax.pl/demo/franpress.pl/img/title/sklep-franpress.gif

Tak chyba nie powinno być tongue.gif

Czepiłem się nieprawdaż? winksmiley.jpg
Norbas
Ponieważ prosiłeś o opinie podając tylko adres strony o firmie, więc przedstawiam moje opinie tylko o tej stronie.
  1. Rozumiem, że w adresie strony jest about, gdyż jest to metoda klasy, ale serwis jest skierowany chyba dla polskich użytkowników? Ta sama uwaga zresztą do innych odnośników np. index.php/klients, index.php/offer.
  2. IMO menu zrobione we Flashu nie jest potrzebne. Jakie efekty uzyskano - tylko podświetlenie, można spokojnie zrobić w CSS.
  3. Nie poboba mi się ten baner - kojarzy mi się ze skanowaniem dokumentów a nie z firmą, która sprzedaje gazety.
  4. Czy odnośniki 'Powiadom znajomego' oraz 'Mapa serwisu' naprawdę są tak ważne, aby umieszczać ja w nagłówku strony, w dodatku po lewej stronie? Jeśli muszą zostać, to zamienić miejscami logo i odnośniki oraz odnośniki mniejszą czcionką po prawej stronie w dwóch wierszach.
  5. W bloku 'quickLinks' jest napis 'Home', powinno być 'Strona główna' lub obrazek - strona dla polskich użytkowników.
  6. Nie podoba mi się obramowanie górne i dolne na tytule (Informacje o Firmie) - sugeruje że jest to oddzielny element strony.
  7. Przed 'Nasze hasło:' - niepotrzebna spacja.
  8. Powinno się zrobić większy odstęp między kolumnami pod 'Zapraszamy również do:'. Aktualnie tekst się zlewa, szczególnie przy powiększonej czcionce.
  9. Obrazki umieszczone przy 'Aktualności' oraz 'Archiwum Ogłoszeń' IMO nie mają związku z tymi działami. Dlaczego 'Ogłoszeń' z dużej litery?
  10. Dlaczego 'OPCJE ARTYKUŁU' jest grafiką, a nie tekstem, chyba to standardowa czcionka? IMO ten napis nie jest potrzebny.
  11. Klikając na obrazek 'INFOLINIA' spodziewam się, że jeżeli mam podłączony telefon, to połączy mnie z infolinią, a następuje przekierowanie do strony 'Kontakt'. Dlaczego?
  12. IMO powinna być większa interlinia - źle czyta się tekst z takimi małymi odstępami.
  13. Przed wysłaniem strony do klienta powinno się kod przepuścić przez jakiś filtr - po co tyle spacji, tabulatorów, pustych linii?
To chyba tyle winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.