Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena strony
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
slaw.omir
Prosze o ocene i uwagi co do tej strony co można by było zmienić

http://www.tralmex.cba.pl
Adrian Staniszewski
Co mozna zmienic ?
Poza wszzystkim to chyba nieduzo ;]

Ludzie, mamy 2006 rok a wy tworzycie strony jak bysmy mieli XX w.

Strona odstrasza, duzo lepsze strony robia dzieci w podstawowce czy gimnazjum o LO juz nie mowiac..
siemakuba

Zacznij od zmiany hostingu. A później zmień wszystko inne.

pozdr.
gWd
bleee

Tylko nie mów że ktoś chce Ci za to zapłacić.

BTW Pozostałe Twoje strony tez są paskudne
revyag
@gWd - daruj sobie takie komentarze. Twoje ocena tej strony była bardzo "profesjonalna".

Przechodząc do tematu:
- wygląda to biednie, graficznie ubogo, kolorystycznie też średnio
- niestety darmowe hostingi mają to do siebie, że wrzucają na stronę masę reklam, co niejednokrotnie psuje wrażenie i poza tym jest bardzo denerwujące
- kiedy przechodzą do menu, zmienia się tło, efekt fatalny, poza tym denerwujący
- wcięcia, trochę przesadziłeś z tym, w menu inne, w dziale linki też inne, a w głównej części trzy rodzaje,
- "Dzisiejsza data" - lepiej brzmi "Dziś jest", no i zrób odstęp daty od prawej krawędzi strony
- czcionka w stopce nie pasuje do reszty, używaj jednej, poza tym jest to obrazek, a spokojnie mogłeś zrobić to tekstowo
- jeśli gdzieś widzę "www.costam.pl" to z góry zakładam że mogę to kliknąć, u Ciebie tak nie jest

Na plus można zaliczyć że kod jest w porządku i idziesz w dobrym kierunku.
enigma
w tej stronie odnalazłem takie wewnętrzne fuj, poprostu masakra, jak poprzednicy, wszytsko do poprawy 0/10

co do menu, to wystarczlobz tylko jakbys podswietlal tzlko to na ktore najezdzasz
mariakeczczi
smile.gif
slaw.omir
Poprawiałem możecie zobaczyć i ocenić jeszcze raz?
http://www.tralmex.cba.pl/
UDAT
Lepiej, ale nadal cienko
Zajec
1) Brakuje mi tutaj #nav a { display: block; }
2) Lista linków do innych stron to... lista. Czemu więc nie użyłeś już <ul> w tym miejscu? Należało.
parzol
No i ta grafika - aż 243.14 KB exclamation.gif blinksmiley.gif
nasty
-100/10 - nic dodac, nic ujac
Pilsener
1. Zacznij od zmiany hostingu. Wogóle nie widać u mnie strony, tylko reklamy (i to wyświetlone podwójne)
2. Pomyśl nad układem strony - ten jest mało estetyczny
3. Funkcjonalność - strona musi ładnie wyglądać w różnych rozdzielczościach i przeglądarkach, szybko się ładować, być przyjazna i czytelna dla użytkownika
4. Okoduj 2 i 3 - stosuj zewnętrze arkusze stylów, popraw przejrzystość, zmiejsz liczbę błędów

I dopiero na końcu zajmij się grafiką i kolorystyką - to tylko dodatek - nawet dobra grafika w złej formie nie wzbudzi entuzjazmu. A zewnętrze arkusze stylów pozwolą Ci łatwo formatować stronę.

Ale nie zrażaj się nam smile.gif
slaw.omir
Pilsener
Cytat
zmiejsz liczbę błędów

Całą krytykę przyjąłem, ale możesz mi wskazać błędy na stronie, czy to są błędy w kodzie?
validator w3c wyświetla mi
Cytat
Result: Passed validation
File: index.htm
Encoding: iso-8859-2
Doctype: XHTML 1.0 Transitional
Root Namespace: http://www.w3.org/1999/xhtm
Pilsener
Widzę, że dużo poprawiłeś, zaczyna to jakoś wyglądać (przynajmniej od strony kodu). Poprawiłeś błędy techniczne? Duży plus. Jest jeszcze strona semantyczna (takie modne tu ostatnio słowo - semantyka), np. masz w kodzie:

Kod
<ul class="nav">
<li class="nav">cos</li>
<li class="nav">ktos</li>
<li class="nav">jakos</li>
</ul>

Po co ta sama klasa dla każdego elementu listy? Miałoby to sens, jakbyś chciał formatować kazdy element list oddzielnie - wtedy dajesz:

Kod
<ul class="nav">
<li class="nav1">cos</li>
<li class="nav2">ktos</li>
<li class="nav3">jakos</li>
</ul>
itd.

W TWOIM wypadku jeśli chcesz sformatować <li> w <ul> to w arkuszu stylów dajesz:

Kod
ul.nav li {
}

A jeśli masz tylko jedną listę na stronie to wystarczy:
Kod
li {
}

Warto jednak nadać ID dla unikatowych, jednorazowych bloków strony oraz klasy dla tych powtarzających się - w ten sposób ułatwiasz sobie późniejszą rozbudowę (np. dodanie drugiego menu). Jednak klasa dla każdego elementu to przesada - należy zachować równowagę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.