Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie loga do zdjec
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
geogis
Witam,

Zastanawiam sie czy php w ogole jest w stanie takie cos zrobic.

Mianowicie. Mam na stronie zdjecia. Chcialbym dodac do nich logo strony. Nie chce jednak zeby logo bylo widoczne na stronie. Chce zeby bylo dodane do zdjecia w momencie gdy ktos bierze "Save Image As" (czy tam "Zapisz obraz jako"). W efekcie zapisane (sciagniete) zdjecie bedzie posiadalo logo strony.

php dziala po stronie serwera, a zdjecie zostalo juz wyslane do przegladarki... wiec jest to mozliwe w php czy nie?

Jak nie w php to w JavaScript??

Marcin
dr_bonzo
Cytat
hcialbym dodac do nich logo strony. Nie chce jednak zeby logo bylo widoczne na stronie. Chce zeby bylo dodane do zdjecia w momencie gdy ktos bierze "Save Image As"

Nie da sie, jesli user klika na TO zdjecie ktore WIDZI to zapisze mu sie wlasnie to samo.

Jesli chcesz zabezpieczyc sie przed sciaganiem zdjec bez napisu to dodwaj go zawsze. Nawet jesli zrobilbys to JSem (najprosciej to dac link: Sciagnij, ktory przekierowuje do obrazka z napisem i wlacza opcje zapisu (zamiast wyswietlac)) to user by to obszedl i sciagnal obrazek bez napisu.
geogis
Tak wlasnie myslalem. Liczylem ze jednak ktos ma jakies ciekawy sposob.

To ze uzytkownicy moga to obejsc to prawda. Ale prawda jest tez taka ze wielu z nich nie bedzie wiedziec jak to zrobic albo nie bedzie chciala sie w to bawic. Tak wiec przynajmniej tyle moge ochronic zdjecia. Chyba cos musze poszukac w JS.

Myśle, że twój pomysł też jest dobry, tylko wtedy zdjęcie musze chyba wystawiac jako background, zeby nie dalo sie zapisac...

Dzieki!
dr_bonzo
Cytat
tylko wtedy zdjęcie musze chyba wystawiac jako background, zeby nie dalo sie zapisac...

Jesli zdjecie zostalo wyslane do usera to on moze je zapisac, zrobic screenshota itd.

Musisz sie pogodzic z tym ze strony WWW tak dzialaja i tyle.

Kto bedzie chcial ukrasc ci zdjecie i tak to zrobi bo napisy tez da sie usunac.
geogis
no tak tak.. zgadzam sie - jak bedzie chcial to ukradnie.

ale tak naprawde to nie zalezy mi az tak na ochronie, jak na tym zeby to logo tam bylo... w celu reklamy.

wielu ludzie nie zada sobie trudu jego usuniecia i wstawi to gdzies tam w sieci, a inni beda wiedziec ze pochodzi to z mojej stronki smile.gif
dr_bonzo
Cytat
ale tak naprawde to nie zalezy mi az tak na ochronie, jak na tym zeby to logo tam bylo... w celu reklamy.

Nie mozna bylo tak od razu? biggrin.gif

Po prostu dodaj logo na wszystkich obrazkach wyswietlanych userowi i po sprawie.
DANGER
no dobra a jak zrobic tak zeby sie logo strony dodawalo do zdjecia odrazu podczas uploadu ? (moze jakis gotowy skrypcik ktos podrzuci ? =))
geogis
oj nie dr_bonzo!

tak mi sie nie podoba!! biggrin.gif
dr_bonzo
geogis: teraz cie nie rozumiem, piszesz ze "NIE" a potem dajesz ": D" questionmark.gif?
"Wszystkich" w znaczeniu "zdjec", a nie calej grafiki na stronie.

DANGER: rozbij problem na podproblemy:
- upload zdjecia
- przeniesienie go do wybranego katalogu
- zabawa GD na tym obrazku -> naniesienie napisu
geogis
hahaha! no mysle ze na zdjeciach, a nie calej grafice smile.gif

a ": D" dalem bo mam dobry humor i tyle... winksmiley.jpg co nie zmienia ze paćkanie zdjec logiem juz na stronie mi sie nie podoba...
DANGER
Cytat(dr_bonzo @ 25.11.2006, 18:32:22 ) *
geogis: teraz cie nie rozumiem, piszesz ze "NIE" a potem dajesz ": D" questionmark.gif?
"Wszystkich" w znaczeniu "zdjec", a nie calej grafiki na stronie.
DANGER: rozbij problem na podproblemy:
- upload zdjecia
- przeniesienie go do wybranego katalogu
- zabawa GD na tym obrazku -> naniesienie napisu

mam juz upload pliku...nawet mi go przewymiarowuje i robi miniaturke aarambo.gif ale jak dodac logo to nie mam pojecia biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.