Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie dwóch $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BIG_MICHU
  1. <?php
  2. elseif (($_GET["ids"] == "sz_mie_pom") and ($_POST["miejsco"] <> ""))
  3. ?>

Czy można jakoś połączyć w takim zapytaniu dwa ($_POST["miejsco"] ? Chciałbym aby za tym było ($_POST["bleble"]. Bo jak mam tak jak teraz, a warunek po wyszukiwaniu wg dwóch opcji, to wywala brak danych jak zostawię miejsco puste i to jest OK, tylko jak zostawię puste bleble to już mi nie podaje brak danych. A gdyby tak połączyć bleble z miejsco to pewnie by było jak chcę winksmiley.jpg

Kurcze, jak tylko napisałem to zaraz mi coś przyszło do głowy... a może być tak? Będzie to poprawnie, bo działać działa winksmiley.jpg

1. <?php
  2. elseif (($_GET["ids"] == "sz_mie_pom") and ($_POST["miejsco"] or $_POST["bleble"] <> ""))
  3. ?>
siemakuba
Tak, taki zapis jet poprawny.
Jedna uwaga, dla sprawdzenia czy zmienna (szczególnie tablicowa) istnieje, lepiej jest użyć isset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual lub empty" title="Zobacz w manualu php" target="_manual (ewentualnie z negacją, !empty).
Unikniesz w ten sposób ewentualnych błędów Notice o niezadeklarowanym indeksie w tablicy.

pozdr.
BIG_MICHU
Dzięki za poradę smile.gif
envp
użycie isset jest błędne w tego typu akcjach, bo przy przesylaniu z formularza zawsze zwróci true nie zależnie czy pole jest wypełnione, czy nie.

Pozdrawiam.
siemakuba
@envp: owszem, ale jak napisałeś pod warunkiem, że formularz został przesłany. Jeżeli nie został, można w ten właśnie sposób to sprawdzić, nie narażając się na noticy.

Chociaż, ja zawsze używam empty ;>

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.