Cytat
"SEDU_GUID" "GUID" "NAZWA"
"ala" "jakisg1" "Kopia dla guid"
"ola" "jakisg2" "sedu adminJST"
"ala" "jakg3" "sedu2 adminJST"
"ala" "jakg3" "sedu2 adminJST"
czyli mam rekordy, ktore na podstawie tej samej SEDU_GUID tworzą grupe rekordów. Tutaj będą to "ala" i "ola". Chcialbym teraz wyciągnąć po jednym rekordzie z kazdej grupy, czyli otrzymac np. tak:
Cytat
"SEDU_GUID" "GUID" "NAZWA"
NIe interesuje mnie, ktory rekord z grupy zostanie zwrocony. W mysql by to wyglądalo tak:
SELECT sedu_guid, guid, nazwa FROM sedu GROUP BY sedu_guid;
Ale oczywiscie w tym "genialnym" oraclu juz takie proste rzeczy nie dzialają, bo nie mozna grupowac po jednej kolumnie gdy w select mamy ich wiecej. Zeby dzialalo to musze do group by dowalic wszystkie kolumny co są w select, ale wowczas wywala mi wszystkie rekordy zamiast po jednym z grupy. Da sie to jakos prosto zalatwic?
edit: wymyslilem podzapytanie:
SELECT SEDU.GUID,SEDU.SEDU_GUID,SEDU.NAZWA FROM SEDU WHERE ID IN (SELECT max(ID) FROM sedu GROUP BY (sedu_guid))
Dzialac dziala, ale jak ktos znajdzie rozwiązanie jakies ladniejsze to chętnie poslucham

edit:
i mam:
SELECT SEDU.SEDU_GUID,max(SEDU.NAZWA) NAZWA FROM SEDU GROUP BY SEDU_GUID
czyli te kolumny co chce sobie pobrac, to biore w max().... poronione, ale dziala

edit:
Dobra, a inaczej:
Chce pobrać rekord, który posiada wartość pola STATUS, będącą wartością najmniejszą w danej grupie (grupowanie po SEDU_GUID). Gdyby takich rekordów bylo kilka, chce pobrac tylko jeden. Ten jeden rekord ma byc tym, ktory byl najwczesniej dodany (pole: DATA_DODANIA).
ps: rzuccie linkiem do jakiegos porządnego manuala/kursu dla oracle, bo juz nerwicy dostaję przy tej bazie. Jakim cudem jest ona uwazana za lepszą od mysql? (pytanie retorycznie - nie odpowiadac)