Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] bledne zpaytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bastek8989
witam

1. <?php
  2. $sql9 = "SELECT * FROM komentarze LEFT JOIN users ON (username = '$nick') WHERE gdzie LIKE '%".$_GET[news]."%' AND kategoria LIKE '%news%' ORDER BY id DESC";
  3. ?>

mozecie powiedziec mi co tutaj mam zle? :|
mdco
Wyswietl sobie
  1. <?php
  2. echo $sql9;
  3. ?>

albo sprawdź błąd za pomocą: mysql_error" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

Poza tym wydaje mi sie że musisz nazwać tabele operatorem AS a także przypisać pola do tych tabel.
bastek8989
powiedzcie mi - wszystko ladnie wyswietla tylko nie durodzenia (to pole znajduje sie w tabeli users)

1. <?php
  2. $sql9 = "SELECT * FROM komentarze LEFT JOIN users ON (username = '$nick') WHERE gdzie LIKE '%$news%' AND kategoria LIKE '%news%' ORDER BY id2 DESC";
  3. $result9 = mysql_query($sql9);
  4. while($wynik9=mysql_fetch_array($result9))
  5. {
  6. echo '<b>Nick:</b> '.$wynik9[nick].' &nbsp&nbsp&nbsp Dodano: '.$wynik9[data2].' &nbsp&nbsp&nbsp Wiek: '.$wynik9[durodzenia].'<br>
  7. <b>Komentarz:</b> '.$wynik9[komentarz].'<br><br>';
  8. }
  9. ?>
Sedziwoj
  1. SELECT * FROM komentarze LEFT JOIN users ON (username = '$nick') WHERE gdzie LIKE '%$news%' AND kategoria LIKE '%news%' ORDER BY id2 DESC

Przypadkiem przez username = '$nick' nie podłączy Ci po prostu wszystkich wpisów z username jako wartości $nick?
bastek8989
kolega mi z tym pomagal - to username = '$nick' oznacza WHERE username='$nick' z tego co mowil

ps
nie podlaczy wszystkich bo kazdy username jest unikalny

moze ktos skorygowac te zapytanie?

bo pola durodzenia niewyswietlaz tabeli users...
Sedziwoj
ON (tab1.id=tab2.id) łączy wyniki tab1 i tab2 przez złączenie przez pole id (ja są równe wartości)
a username = '$nick' umieść za WHERE połączone z resztą AND.
bastek8989
a pytanie

jak polaczyc powyzsze zapytanie z tym

1. <?php
  2. "SELECT DATE_FORMAT(CURDATE(), '%Y') - DATE_FORMAT('$dataur', '%Y') AS wiek FROM users WHERE username='$name'"
  3. ?>

questionmark.gif?

bo oo mi chodzilo laczac users z komentarze ale niestety niepotrafie zrobic tego bardziej skomplikowanego zpayt

mozecie ktos pomoc w sformulowaniu tego zpaytaia? czy mozliwe jest jego wykonanie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.