Może dział nie jest trafny co do mojego celu zamieszczenia tych klas, ale po części chodzi mi o ocenę. Ostatnio dużo myślałem nad obsługą kanałów informacyjnych w moim fameworku (ang. Feeds). Sprawa wygląda bardzo kontrowersyjnie, bowiem RSS nie cieszy się już taką dobrą opinią, jednak większość użytkowników używa właśnie tej wersji kanałów informacyjnych. Według ekspertów jego miejsce ma zastąpić kanał Atom, który stał się trendem i już rok temu liczba jego użytkowników znacznie wzrosła. Pomyślałem również o udostępnianiu naszych informacji w formie czystego arkusza XML.
Vfeed 0.0.1 - download
Powstały kolejne klasy:
Feed.Class.php – klasa abstrakcyjna, a zarazem rodzic wszystkich innych klas kanałów informacyjnych.
FeedRSS.Class.php – kanał informacyjny w formie RSS
FeedAtom.Class.php – kanał informacyjny w formie Atom
FeedXML.Class.php – czysty arkusz Tagów XML, nie przedstawiany jako kanał, ale jako dostępne źródło informacji, zaliczyłem go jako kanał, gdyż można z niego pobierać informacje poprzez różne dostępne metody takie jak SimpleXML, czy SAX.
W paczce został załączony jeszcze interfejs oraz przykładowe pliki użycia klas. Dokumentacji niestety nie ma, bowiem jest to jeden z komponentów mojego frameworka, szczegółowa dokumentacja wraz z przykładami pojawi się przy wydaniu stabilnej wersji Feeds. Proszę o ocenę, ale nie na tym mi zależy. Jakbyście mogli protestować wszystkie możliwości klasy, zadawać mi jak najwięcej pytań, aby wykryć tyle błędów, ile się tylko da.
Klasy zostały napisane w niecałą godzinę, dlatego wszystko jest możliwe. W razie wystąpienia jakichkolwiek błędów, będę zamieszczał kolejne wersje z poprawkami.
Pozdrawiam, Athlan