Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikat o wygaśnięciu sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KirkoR
Mam takie problem: Sesja trwa 24 minuty, po jej upłynięciu muszę powiadamiać klienta, że jego koszyk wygasł. Jak to zrobić? Oczywiście biorę pod uwagę sytuację tylko kiedy user nie zamknie przeglądarki. Mniej więcej wiem jak to zrobić, ale może macie dla mnie jakieś gotowe rozwiązanie?
kriqs
ajax smile.gif, albo zegarek odliczajacy w js smile.gif ale chodzi ci o to ze jak tak sobie ma stronke wlaczona i minie 24min to wtedy jak go poinformowac no to ajax i setTimeout ( tego nie jestem pewien ) potem jakies okienko i juz masz all smile.gif

pozdrawiam
KirkoR
No tyle to ja też wiem winksmiley.jpg chodzi o to, że jestem strasznie słaby w JS, a teraz nie mam czasu aby tego pisać. Może ktoś ma coś gotowego? Bo ja się będę męczył 3 dni a potrzebuję to na dziś ;(
telepawel
a może w sesji zapisać moment jej rozpoczęcia...i później przy każdym wywołaniu strony sprawdzać czy nie została przekroczona wartość 24 min (oczywiście działamy na wartościach unixowych).

W chwili gdy przekroczy to alert js.
Troche prowansalskie rozwiązanie ...ale działa smile.gif
KirkoR
nie będzie działać jeśli user wyłączy i włączy przeglądarkę.

Mam jeszcze taki pomysł:
Utworzyć ciasteczko które będzie miało datę wygaśnięcia 1 dzień. I przechowywać w nim identyfikator sesji. W momencie kiedy identyfikator w ciasteczku jest inny niż aktualny ID sesji oraz pole REFERER nie pochodzi ze strony sklepu wyświetlić komunikat.
W ten sposób uniknę błędu jeśli user zamknie przegladarkę i wejdzie na nowo na stronę. Wtedy pole referer będzie puste.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.