soska66
1.02.2007, 10:19:28
Witam
Wiem, ze wiekszosc pewnie by mnie chetnie udusila za tak proste pytania. Ale nigdy wczesniej nie pracowalem z wierszem polecen psql. Jak juz to kodami w php lub na phppgmyadmin
Zaszla jednak potrzeba zrobienia exprotu/dump'a calej bazy. Wersja phpadmina na serwerze hostingu jest niestety stara i opcji exportu nie ma. Zainstalowalem wiec PostgreSQL 8.2. Nie moge jednak polaczyc sie z zewnetrzna baza danych. Nie wiem do konca jak powinno wygladac polecenie. Podaje psql i korzystajac z dokumentacji i --help'a, dodaje rozne parametry, w roznych kombinacjach. naleza do nich host, user, pass i schema. Raz dostaje blad 'cant assign requested address'. Innym razem (gdy w poleceniu podaje tez nazwe usera) dostaje could not translate host name. Jak zatem powinno wygladac polecenie do polaczenia sie z zewnetrzna baza danych
Zbłąkany
1.02.2007, 10:37:10
Cytat(console)
bear ~ # psql -d nazwa_bazy -h hostname -p numer_portu -U nazwa_usera -W
Zerknij też na polecenia pg_dump i pg_dumpall
soska66
1.02.2007, 14:15:31
ok. dzieki za pomoc
potrzebuje jeszcze jednej podpowiedzi... utworzylem nowa baze i chcre przeniesc tam to co 'zdumpowalem' ze starej... probowalem poprzerz < i pg_restore, ale wyrzuca bledy (permission denied i not valid option name)
baza sie wgrala z errorami. Ale tabele zostaly utworzone a pole wypelnione. I teraz nowa baza ma identyczna zawartosc jak stara. Ale przy jakiejkolwiek operacji pojawia sie blad SQL ERROR: public: must be owner
Baza zdumopwalem pg_dump, uploadowalem pg_restore... Co zrobic, albo jak zdumpowac baze ponownie zeby byc jej 'wlascicielem' (owner)
Jabol
2.02.2007, 17:10:07
zedytować plik, do którego baza została zdumpowana.
soska66
14.02.2007, 12:11:00
Musialem wywalic z pliku wszystkie wpisy dotyczace praw. Dopiero wtedy dobrze ja zaimportowal i mialem dostep do wszystkich tabel
Nie chce zakladac nowego tematu, a odpowiedz wydaje sie byc krotka. Jak zrzucic baze do formularza excela? (nie stosujac graficznego pgadmin)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.