Już mnie krew zalewa więc byłbym wdzięczny za pomoc

Mój problem polega na tym że mam taką tablicę:
<?php [room_id] => 4 [room_name] => Apartament1 ) [room_id] => 5 [room_name] => Apartament2 ) [room_id] => 3 [room_name] => Apartament3 ) [room_id] => 1 [room_name] => Apartament4 ) [room_id] => 2 [room_name] => Apartament5 ) ) [start_date] => 2007-02-20 [end_date] => 2007-02-22 [hotel_name] => Hotel pierwszy [hotel_alias] => hotel_pierwszy ) [room_id] => 17 [room_name] => Pokoj1 ) [room_id] => 18 [room_name] => pokoj2 ) ) [start_date] => 2007-02-20 [end_date] => 2007-02-22 [hotel_name] => Hotel test [hotel_alias] => hotel_test ) ) ) ?>
No i chciałbym zrobić coś takiego, że mam dwa pola wyboru select (pierwszy wybierz hotel, drugi wybierz pokój).
Mój problem polega na tym że nie wiem jak zrobić pętle takie że:
* Wczyta do pierwszego selecta nazwy hoteli (w moim wypadku dwa: Hotel pierwszy i Hotel test),
* wczyta do drugiego selecta wszystkie pozycje z nazwami pokojów z danego hotelu ([room_name]) czyli np. dla Hotel test będą to:
Pokoj1 i Pokoj2
i np. po zmianie hotelu z pierwszego selecta zmienią się nazwy pokoi w drugim...
Ja to zrobiłem tak:
<?php //----------------------------------------------------- HOTEL ------------------------------// $hotel = "<select id='hotel' class='hotel' name='hotel_name' tabindex='101'>n"; for($i=0; $i<count($data['ag']['rform']); $i++) { { $hotel.='<option value="'.$data['ag']['rform'][$i]['hotel_alias'].'">'.$data['ag']['rform'][$i]['hotel_name'].'</option>'; } } $hotel.="</select>"; //----------------------------------------------------- POKOJE -------------------------------// $reservation = "<select id='rooms' class='rooms' name='rooms' tabindex='101'>n"; for($i=0; $i<count($data['ag']); $i++) { { foreach($data['ag']['rform'][$i]['rooms'] as $key => $values) { $k[$i]="<option value='".$values['room_id']."'>".$values['room_name']."</option>n"; $reservation.= $k[$i]; } } } $reservation.="</select>"; ?>
Ale w tym wypadku do drugiego selecta ładują się wszystkie pokoje (z pierwszego hotelu i drugiego) a powinno się tylko z wybranego (i tu mi nie wychodzi)....
Dodatkowo nie wiem jak zrobic js by w zdarzeniu onchange selecta pierwszego bez przeładowania zmieniały mi sie nazwy pokoju po wybraniu danego hotelu ...
Pomożecie

Please bo mnie już nerwica bierze ...
Pozdro
-------------------------
ortograf w temacie bił po oczach
przy okazji poprawiłem te w poście
~Cienki1980