Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PgAgent w PostgreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Luke_Star
Interesuje mnie czy jest możliwość żeby co peiwn czas (np. godzine) baza wykonywała ściśle okreslone działania na tabelach? Chodzi mi np o usuwanie wpisów niepotrzebnych (tymczasowych) zwiekszanie wartości dla wszystkich uzytkowników w tym samym czasie etc. Szukam na google dośc długo bez jakichś zadowolajacych efektów. I jeszcze jedno pytanie znacie lub macie jakiegos dobrego e-book'a na temat Postgre? Powiedzmy ze zakochałem sie w tej bazie danych...
mhs
Może za pomocą crona?
Luke_Star
Cron odpada bo nie mam go na serwie, zastanawia mnie czy funkcje w Postgre nie moga do tego posłuzyc, niestety moje doświadczenia z tą baza sa nikłe i staram sie jakoś edukować.
SongoQ
PG ma funkcje wyzwalane czasowo. Juz o tym kiedys pisalem. Szukaj na forum.
Luke_Star
poszukam smile.gif

Postanowiłem posłuchac twojej rady i znalazłem to o cyzm pisałeś no ale cóz... pojaiwły sie jednak problemy. Jest gdzieś moze opis jak uzywac tej funkcji? No i bardzije dokładny opis działania, bo powiedzmy ze na ten temat raczej niewiele mozna znaleźć na google.

Dla zaspanych podaje kod funkcji SQL pgAgenta:
Kod PgAgent

Oczywiście po uzyciu tego serwer zwraca bład jakoby kod był niepoprawny (czyzby tylko w wybranych wersjach działała ta funkcja?). No i jestem w kropce... nadal. Moja wersja postgre to 7.4.14 (w nazwa.pl).
Zbłąkany
Ja bym zajrzał tutaj i na podstawie tego, co piszą twórcy bym spróbował to rozgryźć smile.gif
BTW: w nazwa.pl masz możliwość odpalania skryptów z crona wystarczy, że napiszesz sobie taki skrypt w php smile.gif , niestety nie ma tam pgagenta z tego co wiem sad.gif
SongoQ
Chyba od 7.4 to dzialalo mozliwe ze byly jakies zmiany. W nazwa nie ma mozliwosci ustawienia crona, przynajmniej nigdzie tego nie znalazlem.
Zbłąkany
Musisz wydać dyspozycję z maila, który jest u nich w bazie danych przypisany do twojego konta, że chciałbyś skożystać z crona i wskazać im plik, bądź pliki do wykonania i kiedy smile.gif . Ale jeden warunek: skrypty będą odpalane nie częściej, niż co godzinę tongue.gif .
SongoQ
@Zbłąkany Dzieki za info. Nie wiedzialem ze to jest mozliwe. Wydaje mi sie ze powinni udostepnic jakies narzedzie do tego.
Luke_Star
Swego czasu (cos ponad miech temu) pisałem do nazwa.pl z pytaniem czy na moim koncie jets dostep do prac crona, odpowiedz którą uzyskałem brzmiała: "Cron jest dostepny tylko na kontach reseller". Nie wiem moze napisałem nie dfo tej osoby co trzeba smile.gif. SongoQ ja też sie dziwie że w Activach nie ma ogólno dostepnego Cron'a, w końcu co to dla nich za różnica? Nawet w bardzo tanich kontach jest dostepne, a na takiej platformie... nie. Co do PgAgenta to próbowałem wpisać na serwer kod PgAgenta... ale jak pisałem wyzej wyświetlił jedynie błąd zapytania. Poszukam moze innej wersji tego skryptu bo ta która obecnie jest u mnie trybic nie chce.
Zbłąkany
@SongoQ: nie ma za co smile.gif
@Luke_Star: a pomyślałeś czasem, że możesz nie mieć uprawnień do wykonania tego zapytania?
Luke_Star
TO była moja pierwsza myśl, aczkolwiek SQL zwrócił mi błąd że w samej strukturze zapytania są jakieś błędy, a to juz chyba inna sprawa smile.gif. Ogólnie lekko mnie juz to dobija, bo potrzebuje zrobic na nazwa.pl co godziną lub copółgodzinną aktualizacje w bazie. Poprostu jestem w kropce...
SongoQ
Mam tam konto wiec jak znajde chwilke czasu to pokombinuje. Informacje o przebiegu wrzuce na forum.
Luke_Star
Z góry dzięki SongoQ jesteś wielki biggrin.gif

Pisałem dzisiaj do nazwa.pl niestety cokolwiek związanego z Cronem dostepne jest jedynie dla serwerów provider. Chyba będemusiał rozwiązać to pośrednio przez każdorazowe sprawdzanie godziny przez skrypt php i uruchamianie odpowiedniego modułu do aktualizacji bazt danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.