Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: błędne kodowanie tylko w IE
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Kildyt
Witam

Przyłożyłem kolejną cegłówkę do ściany niechęci wobec IE. Teraz wszystko co pochodzi z microsyfu kojarzy mi się z ciemną stroną mocy, która bardzo dobrze się maskuje. Ale to nie czas i miejsce na wypisywanie obelg wobec microsyfu (a szkoda biggrin.gif).

Mam problem z kodowaniem. Polskie literki pięknie się wyświetlają (nawet te z bazy danych) w przeglądarkach (testowałem na firefox i opera) oprócz ie. Mam zainstalowane ie na moim ubunciaku z przyczyn czysto webmasterskich i tam znaki się nie wyświetlają. Nie trudno się domyślić, że taka sytuacja istnieje także na windowsie. Używaj na stronie kodowanie iso środkowoeuropejski, w programie (bluefish) UTF-8, a w bazie także UTF-8. Może to wydać się dziwne ale gdy zmieniam kodowanie na stronie na UTF-8 to literki się sypią. Tak samo jak zmienie w bazie na latino2 to literki się sypią. Jedynie takie rozwiązanie wyświetla dobrze literki. Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? aarambo.gif
gekon
Adres jeśli można. Wróżenie z fusów itd...
akubiczek
Cytat(Kildyt @ 25.03.2007, 11:23:26 ) *
na wypisywanie obelg wobec microsyfu (a szkoda biggrin.gif).

Dorośniesz, to się wyleczysz z pisania głupot tongue.gif

Cytat(Kildyt @ 25.03.2007, 11:23:26 ) *
Używaj na stronie kodowanie iso środkowoeuropejski, w programie (bluefish) UTF-8, a w bazie także UTF-8. Może to wydać się dziwne ale gdy zmieniam kodowanie na stronie na UTF-8 to literki się sypią. Tak samo jak zmienie w bazie na latino2 to literki się sypią.

Już tutaj widać, że sam do końca nie wiesz co robisz, więc może zajmij się czymś innym.. tongue.gif

Złośliwość mode off........
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.