Zaczynam dopiero z PHP i staram się sam rozwiazywać problemy ale z tym nie mogę sobie poradzić.
Jest sobie baza a w niej tabela grupy która ma kolumny [ID, gr_sciezka, gr_nazwa]
Teraz funkcja łacząca z bazą wygląda tak
<?php function connect_db_read() { $db = new mysqli ('localhost', 'baza_read', 'haslo', 'projekt1'); // host, user, passwd, baza if (mysqli_connect_errno()) { exit; } return $db; } ?>
I funkcja która ma zczytywać bazę do tablicy
<?php function create_edit_row_form() { require_once 'smarty/Smarty.class.php'; connect_db_read(); $zapytanie='SELECT * FROM `grupy`'; $lacz = connect_db_read(); // łączenie z baz danych tylko do odczytu $wynik_zapytania = $lacz->query($zapytanie); // Wynik zapytania zadanego bazie while ($opcje = $wynik_zapytania->fetch_array(MYSQLI_NUM)) { } // Tu kod przekazujący wartosci do SMARTY } ?>
Teraz wynikiem print_r ($lista) jest ostani wiersz z tabeli z bazy np Array ( [6] => Ksiazki )
Jak zrobic żeby te wpisy się dodawały. Próbowałem z array_push ale nie udało mi się.
Jako wynik oczekuje tablicy assocjacujnej gdzie indeksem jest ID z tabeli a wartoscią gr_nazwa, tablica ta jest później przetwarzana przez SMARTY poleceniem {html_options name=grupy options=$lista}