Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Przekazanie za jednym razem zmiennej z adresu www oraz zmiennej metodą POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arek07
- Jak zrobić aby wyciąnąć za jednym zamachem tekst z pola tekstarea oraz żeby przekazać zmienną $action?
- Albo jak zrobić by po kliknięciu na link JEDEN lub DWA automatycznie został wysłany tekst z pola textarea (chyba za pomocą metody POST)?

1. <form method="POST" action="index.php" name="form1">
  2. <p><a href="word.php?action=jeden"> JEDEN </a>
  3. <a href="word.php?action=dwa"> DWA </a>
  4. <input type="submit" value="Wyślij" name="B5">
  5. </p>
  6. <p><textarea rows="12" name="S1" cols="51"><?php echo"arek arek"; ?>
  7. </textarea></p>
  8. <input type="text" name="T1" size="20">
  9. </form>

Za pomoc z góry dziękuję smile.gif
Darti
$_GET['action'] //action
$_POST['S1'] //textarea
Co do wysłania formularza za pomocą linka - poczytaj o parametrze onclick=""
arek07
Dzięki Darti za pomoc, ale to co napisałeś już wcześniej próbowałem. Mam w kodzie pobierane zmienne za pomocą $_GET oraz $_POST. Jednak za pomocą tak użytych metod jak napisałeś będzie pobrana tylko jedna zmienna - gdy nacisnę przycisk submit to program wyśle mi zmienną POST, a gdy kliknę na link to będzie widoczna zmienna GET. Moim wcześniejszym pytaniem było jak zrobić by po kliknięciu na jeden link lub przycisk submit była wysłana zmienna GET oraz POST za jednym zamachem? Może znasz odpowiedź na to pytanie?
Bardzo proszę o napisanie kodu,jeśli to nie stanowi żadnego problemu,ponieważ jestem początkującym w tej dziedzinie snitch.gif
Cysiaczek
Jeśli dobrze rozumiem intencje, to:
  1. <?php
  2. <form method="POST" action="index.php?zmienna=wartosc&zmienna2=wartosc2" name="form1">
  3. ?>

Oczywiście klikasz na submit. : )

Pozdrawiam.
arek07
Teraz to już jest lepiej, ale chcę aby było kilka przycisków z różnymi zmiennymi $action w jednym formularzu z jednym polem textarea i by wypisały się wartości zmiennych $action=jeden lub dwa w jednym i tym samym polu textarea.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.