Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o szybkość skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
darkc
hej,
zastanawiam się nad jedną kwestią.
Mam stronę na powolnym serwerze,
strona (skrypt php) analizuje pokaźny formularz.
Teraz zastanawiam sie czy opłaca się zminiejszyć wagę formularza np. z 65kB do 40kB ale kosztem użycia w kilkudziesiędziu miejscach 2-3 zmiennych tekstowych zawierających pewien powtarzających się fragmentów html. (ok. 30 znaków).
Teraz czy wywoływanie kilkadziesiąt razy każdej zmiennej spowolni mi jakoś znacznie działanie całego skryptu? Czy juz lepiej zostawić cięzki formularz, ale mniej pracy dla skryptu.. a może w ogóle nie będzie róznicy?

co mozecie mi poradzić?

dzieki
dc
marast78
najprościej byłoby powiedzieć tak: zmień sobie serwer winksmiley.jpg lub sprawdź czy nie muli ci kompa ;]

ale tak na serio to:

1) nie wiemy jak masz ten formularz napisany, możliwe, że wina leży tez po stronie kodu (możłiwe!!)
2) waliduj dane za pomocą javascript, a przesyłaj ajaxem bez ponownego renderowania szablonów
3) zoptymalizuj zapytania do bazy danych (o ile skrypt działa na bazie)
4) łącz z bazą w ostatnim etapie przesyłania formularza (o ile skrypt działa na bazie)
5) sprawdź ustawienia pamięci i czasu wykonywania dla aplikacji php na serwerze
6) być może masz zapchany cache w przeglądarce

Powodów może być wiele, być może to ci pomoże winksmiley.jpg
Ludvik
Cytat
2) waliduj dane za pomocą javascript, a przesyłaj ajaxem bez ponownego renderowania szablonów

Walidacja JS odciąża serwer tylko wtedy, gdy dane są niepoprawne... Po wysłaniu danych na serwer (w jakikolwiek sposób ) trzeba je jeszcze raz sprawdzić. JS może wyłączyć sobie każdy... Poza tym, nie wszyscy mają przeglądarki obsługujące JavaScript...

Co do tematu: nie odpowiemy Ci na to pytanie, bo kompletnie nikt nie ma pojęcia jak działa twój kod... Przeprowadź testy i sprawdź, która metoda jest szybsza. Na sam koniec możesz profilować.
marast78
no cóż więc ten kto nie włączył javascript(może nawet i cookies,) nie wyśle formularza i podejrzewam, że będzie to 1%-2% userów, którzy używają internetu jak przez przypadek wcisnął nie ten klawisz ;], a które przeglądarki nie mają javascript? 99% userów korzysta z IE, FF, Opera, Netscape,Safari..Lynxem chyba nie będzie wysyłał formularza co? smile.gif
Ludvik
Myślę, że nawet bez JS inteligentniejszej osobie uda się wysłać formularz z obejściem walidacji...Poza tym, nie rozumiem myślenia typu "to tylko kilka procent użytkowników...". Mają takie samo prawo i ochotę zobaczyć tę stronę jak inni. Jako webmaster powinieneś właśnie się o nich bić, a nie gonić ich, bo nie mają tego czy tamtego... Moją stronę odwiedza tylko 13% ludzi używających IE, a mimo wszystko spędziłem sporo czasu, żeby wszystko trzymało się kupy. Nie olałem ich, chociaż z całych sił staram się przekonać wszystkich do porzucania IE...

Nie ufaj danym przychodzącym od klienta...
kepaso
@darkc: Daj kod lub pobaw się w testy, profilling.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.