Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Pobieranie url
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wht
Witam,
Czy ktoś może wie jak rozwiązać następujący problem:
Chodzi o to by przy wejściu na stronę został spisany alias (alias.jakasdomena.pl), po czym został przetworzony przez skrypt i wczytał odpowiednie dane odpowiadające temu aliasowi.

Mam nadzieję że jasno opisałem.

Pozdrawiam

MySQL 5 + PHP 5 .
wht
Chyba się nie zrozumieliśmy, więc nie jasno napisałem.

Jest kilka stron:

a.cos.pl
b.cos.pl
c.cos.pl

Ich kod html/php pochodzi z jednego źródła. Przy wejściu na stronę a dane wczytane z MySQL są unikatowe tylko dla niej wszystkie informacje zawarte na stornie.

Wchodząc na stronę b.cos.pl fizycznie wszystkie grafiki kody itd są identyczne jak na stronie a, z wyjątkiem danych wyciągniętych z bazy.

No chyba jasno.
strife
Potrzebujesz do tego przerobić .htaccess, potem na podstawie danych zawartych w tablicy $_SERVER, wyciągniesz sobie wartość przed kropką i w zależności co to będzie wyświetlisz odpowiednie dane. Może to brzmi trochę zawile, ale wcale stworzenie czegoś takiego nie jest trudne. smile.gif
wht
Doszedłem do prostszego rozwiązania (bez przerabiania .htacess) , aż mi głupio, że wcześniej na to nie wpadłem.

Skrypt przedstawia się następująco:

Kod
<?php  

$_url_full = $_SERVER['SERVER_NAME'];
    $_tab_url = explode(".", $_url_full);
    if ($_tab_url[0] =="www" )
    {
    $_alias = $_tab_url[1];
    }else{
    $_alias = $_tab_url[0];
    }

?>

Wklejam kod, jakby ktoś miał podobny problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.