Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Na ile MySQL jest wydajne?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
go_lab
Plauje utworzyć bazę danych zawierającą około 5000 wpisów w jednej tabeli i 15000 w drugiej.
Dane będą wyszukiwane co 15-30 sekund.

Czy możecie mi podać na ile jeden osobny serwer MySQL jest wydajny, tj. ile rekordów może zawierać tabela, żeby jej przeszukiwanie trwało max do 0.5 sekundy.
Oczywiście wiem, że zależy to od konkretnego serwera itd. ale proszę o infomacje na temat rzędu wielkości.
Czy baza na serwku ze stroną może obsługiwać milion czy tysiąc rekordów w bazie, a czy osobny serwer nadanje się do przechowania miliona czy 100 milionów wpisów?
Nie mam pojęcia jakich wielkości się spodziewać.
Cysiaczek
Zacznij się martwić, jeśli napiszesz niewydajny skrypt obsługi bazy. Ewentualnie, jeśli Twoja baza rozrosnie się do kilkunstu milionów rekordów w tabeli. Wtedy wydajność spadnie i trzeba zainwestować w kolejny sprzęt do obsługi bazy. Oczywiście ciągle rozamawiamy o serwerze dedykowanym, bo o jakichś hostingach, to zapomniij.

Pozdrawiam.
em_pl
Cytat(go_lab @ 7.07.2007, 13:45:50 ) *
Plauje utworzyć bazę danych zawierającą około 5000 wpisów w jednej tabeli i 15000 w drugiej.
Dane będą wyszukiwane co 15-30 sekund.

Czy możecie mi podać na ile jeden osobny serwer MySQL jest wydajny, tj. ile rekordów może zawierać tabela, żeby jej przeszukiwanie trwało max do 0.5 sekundy.

Jeżeli dane będą indeksowane (bez wyszukiwania pełnotekstowego, to bez problemu będzie Ci to hulać nawet na hostingu (nie dedykowanym serwerze).

Ja mam na serwerze mniej więcej 1100megabajtową bazę i działa ona bez problemu (na hostingu). średnio 800tys wywołań stron dziennie (więc zapytań min 3x tyle).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.