Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] licznik online
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uczaj21
Witam serdecznie mam pewna kwestie do rozwiazania a chodzi o kod skryptu licznika online.
licznik online niby dziala lecz dopiero po pewnym czasie odejmuje ilosc goci np jak jest gosc to pokazuje go lecz kiedy wyjdzie ze strony nadal pokazuje go.
Dopiero po pewnym czasie robi sie dobrz podaje kod :

1. <?
  2. $minut = 1;
  3. $teraz = time()+60*$minut;
  4. $bazaip = file("ip.txt");
  5. $ile = count($bazaip);
  6. $ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"];
  7.  
  8. for ($i=0;$i<$ile;$i++) {
  9. $pol = explode("",$bazaip[$i]);
  10. if ($pol[2]<time()) {$bazaip[$i]="";}
  11. if ($pol[1]==$ip) {
  12. $bazaip[$i]="$ip$teraz <br>n"; $jest=1;
  13. }
  14. }
  15.  
  16. if ($jest<>1) $bazaip[]="$ip $terazn";
  17. $f = fopen("ip.txt","w");flock($f,2);
  18. for ($i=0;$i<$ile+1;$i++) {
  19. if ($bazaip[$i]<>"") { fwrite($f, $bazaip[$i]); $ileip++; }
  20. }
  21. flock($f,3); fclose($f);
  22.  
  23. echo '<font size="2"><u>Gosci na naszej stronie online : </u></font>'.'<b><font color="#099FF0">'.$ileip.'</b></font><br>';
  24. echo('<font size="2"><u>Ta strona została odwiedzona : </u></font>'.'<font color="#099FF0"><b>'.getHits().'</b></font>');
  25.  echo '<br><font size="2"><u>&nbsp;Twoj numer ip : &nbsp;</u></font>'.'<b><font color="#099FF0">'.$ip.'</font></b>';
  26. ?>

Moze ten skrawek kodu odpowiada za to
  1. <?$minut = 1;
  2. $teraz = time()+60*$minut;?>

prosze wyjasnic mi ten fragment kodu.Pozdrawiam
Grzyw
Tak, ten zapis oznacza, że przedział czasowy sięga do jednej minuty wstecz. Licznik online działa w ten sposób, że szuka wśród danych o logowaniach takich dat, żeby znalazły się z przedziale od TERAZ do jakiegoś czasu temu. W Twoim przypadku liczba tego "jakiegoś czasu temu" jest określona w parametrze $minut.
Rude Dude
Jeśli gość wejdzie na stronę to przez minute jest zapisany jako obecny na stronie, niezależnie od tego czy z niej wyszedł czy nie. Większość liczników tak działa. Ja bym proponował zwiększyć czas na 3 minuty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.