Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Automatyczna reakcja na dokonanie transakcji i dodatkowe funkcje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mastermid
Witam,

otóż planuję pewne przedsięwzięcie na stronie internetowej i mam problem.

Sytuacja wygląda następująco:
Na stronie jest zarejestrowana masa użytkowników, i pewne funkcje (nazwijmy ogólnie konto premium) wymagają uiszczenia opłaty. I tutaj się objawia moje zamiłowanie do wygody , chciałbym aby po dokonaniu wpłaty przez konkretnego użytkownika skrypt PHP sprawdził wszystkie transakcje i wyłowił do którego usera należy konkretna transakcja oraz automatycznie zmienił parametry jego konta na premium.

Może nieco zagmatwałem, ale zawsze jak to wszystko rozrysowuję sobie to zatrzymuję się w miejscu dostępu do danych transakcji i identyfikacji użytkownika...

Czy jest może np. jakiś system płatności który umożliwiłby zorganizowanie czegoś takiego?

Widziałem, że na wielu stronach jest tak to zrobione jak i również np. na grach MMORPG opartych o przeglądarkę, gdzie można wykupić dodatkowe funkcje. Jak to tam funkcjonuje?
Nie wyobrażam sobie, żeby jakaś garstka ludzi siedziała codziennie nad tym i sprawdzała wszystkie dokonane płatności, przecież jesteśmy w erze komputerów, można przecie wszystko zautomatyzować

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły rozwiązania tego problemu.
miki92
paypal ma chyba cos takiego i chyba polcard
mastermid
Ano fakt, sprawdzałem też również PayPal.

Tylko czy ktoś miał z tym bezpośrednio styczność?
Oczywiście można zrobić skomplikowany skrypt, który by co jakiś czas logował się na konto bankowe i sprawdzał wszystkie ostatnie przelewy, jednakże nie jestem taki żeby się porywać na tak skomplikowany system...
legorek
Problem ciekawy. Podejrzewam (mogę sie mylić), że duzi odbiorcy takich usług mają umowy z bankami. Nie wyobrażam sobie napisania czegoś takiego w PHP, szczególnie że banki korzystając z dość zaawansowanych rozwiązań (własne komponenty, klucze). Już nie wspomnę, że byłoby to bardzo niebezpieczne dla Ciebie. (ktoś włamie się na serwer i wykradnie np hasło do konta) Pozostaje Ci tylko wspomniany, gotowy, system płatności internetowych.
mastermid
Hmm...
Mam pewną koncepcję tylko nie jestem pewny kilku szczegółów i w ich sprawie prosiłbym skomentowanie przez kogoś kto korzysta z systemu PayPal z opcji płatność przez e-mail.

Koncepcja:

Użytkownik w swoim profilu ma opcję zakupu konta premium. Po kliknięciu i potwierdzeniu chęci dokonania płatności, system wysyła mu mail z żądaniem zapłaty na konkretne konto e-mail (tak jak to przystało na tę funkcję w PayPal). Użytkownik ten wpłaca na dane konto określoną kwotę i tu pojawia się szczegół, którego nie jestem w stanie sprawdzić gdyż nie korzystam z PayPal.

Czy jeśli ktoś wpłaca przy pomocy płatności przez e-mail to czy odbiorca dostaje na swoją skrzynkę jakiegoś maila z dokonania płatności? Coś w stylu raportu? Poinformowania, że otrzymał pieniądze?

A jeśli tak to jakie ten e-mail zawiera informacje? Jeśli gotówkę jaką przelano oraz adres e-mail osoby wpłacającej to problem rozwiązany smile.gif

Bo ze skryptem do sprawdzania poczty to nie ma problemu. Wtedy taki skrypt np. dwa razy na dobę sprawdza i przeszukuje skrzynką pod kątem maili/raportów od PayPal, sprawdza czy jest użytkownik o takim e-mailu w bazie i mu zmienia parametry konta na premium.

Byłbym bardzo wdzięczny o info w sprawie powyższych szczegółów.
proffix
A nie lepiej zamiast wyszukiwania w mailach skorzystać z IPN (Instant Payment Notification) który jest wbudowany w Paypal?. Zmiana statusów transakcji może przecież być automatycznie przekazana do Twojej strony i wtedy obrobisz ją sobie tylko skryptem i UPDATE do bazy. Więcej info masz tu: http://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=p...n-intro-outside
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.