Witam,
otóż planuję pewne przedsięwzięcie na stronie internetowej i mam problem.
Sytuacja wygląda następująco:
Na stronie jest zarejestrowana masa użytkowników, i pewne funkcje (nazwijmy ogólnie konto premium) wymagają uiszczenia opłaty. I tutaj się objawia moje zamiłowanie do wygody , chciałbym aby po dokonaniu wpłaty przez konkretnego użytkownika skrypt PHP sprawdził wszystkie transakcje i wyłowił do którego usera należy konkretna transakcja oraz automatycznie zmienił parametry jego konta na premium.
Może nieco zagmatwałem, ale zawsze jak to wszystko rozrysowuję sobie to zatrzymuję się w miejscu dostępu do danych transakcji i identyfikacji użytkownika...
Czy jest może np. jakiś system płatności który umożliwiłby zorganizowanie czegoś takiego?
Widziałem, że na wielu stronach jest tak to zrobione jak i również np. na grach MMORPG opartych o przeglądarkę, gdzie można wykupić dodatkowe funkcje. Jak to tam funkcjonuje?
Nie wyobrażam sobie, żeby jakaś garstka ludzi siedziała codziennie nad tym i sprawdzała wszystkie dokonane płatności, przecież jesteśmy w erze komputerów, można przecie wszystko zautomatyzować
Z góry dziękuję za wszelkie pomysły rozwiązania tego problemu.