Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W czym pisać specyfikację
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Cezar708
Witam.

Niestety nie mogę już korzystać z Visio a chcę w jakiś profesjonalny sposób napisać specyfikację dla użytkownika klienta. Czy i jakich programów do tego używacie?

Chodzi mi o oprogramowanie darmowe lub dość tanie, ponieważ na chwilę obecną nie stać mnie na zakup komercyjnego rozwiązania. Czy macie jakiś sposób na tego typu zlecenia?

Proszę o propozycję, pozdrawiam.
bela
Jaka dokumentacja? Schematy UML, relacje tabel w bazie, zwykly opis? Doprecyzuj troche.
Cezar708
No właśnie nie chodzi o UML czyli taka typową techniczną specyfikację tylko taki opis dla klienta. Potrzebuję opisu, który mówi o tym jak aplikacja ma działać, np: co ma się dziać po kliknięciu na dany button w danym ekranie, jakie prawa mają mieć użytkownicy... itp itd. Bez żadnych programistycznych wodotrysków.

Po prostu klient ją czyta i po tym mówi, 'tak proszę mi napisać system, który dokładnie tak działa'.

Czy Wy coś takiego (jeśli piszecie) to piszecie po prostu w jakimś procesorze tekstu? Czy w ogóle coś takiego piszecie czy w jakiś inny sposób dogadujecie się z klientem co do działania systemu. Oczywiście założenie jest takie, że klient nie jest programistą.
skinner
Kiedyś od klienta dostałem specyfikację w Wordzie na blisko 80 stron - wszystko było bardzo dokładnie opisane. Akcje podstrony funkcjonalność. To też jakieś rozwiązanie ; - )
erix
Jakiś procesor tekstu, ew. BizAgi Process Modeler.
mike
DocBook lub LaTeX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.