Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blokowanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maxserwer
Siemka, mam pytanie, może ktoś wie jak ograniczyć użytkownikom pewnej strony formularz np. pisania wierszyków na raz na dzień (najlepszy pewnie by był taki co ma jakiś tex i w nim sobie zapisuje np. ip)questionmark.gif?

z góry wielkie TXX!!!
crafter
jesli dane te zpisywane są np w bazie danych to dajesz kolumnę ip i przy wysyłaniu formularza automatycznie zapisujesz jego ip $_SERVER['REMOTE_ADDR']. Dajesz dalej np że jeśli minie 24 godziny to automatycznie skrypt usuwa z tabeli ip tego uzytkownika i jesli kolumna ip jest pusta to wyslij dane jesli nie jest pusta to wygeneruj komunikat ze musi odczekac 24 godizny. Pomyśl a dojdziesz
pozdro
kossa
@crafter, rozwiązanie dobre ale nie do końca bo oprócz kolumny z IP musi być zapisana data i godzina aby system wyliczał (o czym sam napisałeś ale aby wyliczyć to trzeba mieć dane więc ta nowa kolumna) czyli 2 kolumny smile.gif wydawało by się że jest już ok a jednak nie bo co w przypadku jak z jednego komputera korzysta kilku użytkowników...? no właśnie, wszyscy są zablokowania, tak samo jak jest z userami będącymi za NATem - wszyscy mają to samo IP, jednym z rozwiązań jest możliwość wysłania wiadomości po zalogowaniu do systemu, user ma 1 wiadomość na 24h i sprawa załatwiona na logowaniu i oczywiście wtedy czy wysłał wiadomość i kiedy (info do bazy) i po problemie smile.gif

Łukasz
maxserwer
no dobra, ale masz pomysł na takiego skrypta?questionmark.gif
Cienki1980
Cytat(maxserwer @ 29.07.2007, 11:44:27 ) *
no dobra, ale masz pomysł na takiego skrypta?questionmark.gif

Dostałeś propozycje jak zrobić system blokowania formularza ( wysyłania ograniczonej ilości wierszyków ).

Ty po raz kolejny chyba chcesz gotowy skrypt, a na tym forum tego nie dostaniesz.
Spróbuj zrobić coś sam, a jak natrafisz na problem pomoc na pewno się znajdzie i ktoś poratuje pomysłem.

Na tę chwilę masz propozycję blokowania po IP lub rejestrowania użytkowników.

Ja dorzucę od siebie zostawienie ciasteczka na komputerze klienta i sprawdzenie przed każdym wysłaniem nowego wiersza czy ciasteczko jest ustawione i jaka była data jego ustawienia. Jeżeli ciasteczka nie będzie, lub data będzie większa niż 24 godziny pozwalasz na dodanie w innym przypadku blokujesz dodanie.

Teraz nie proś o gotowy skrypt tylko zacznij sam kombinować. Na Twoim miejscu zacząłbym od przeszukania forum bo tego typu tematów było od metra i ciut ciut.
sobstel
nie ma 100% sposobu na anonimowych uzytkownikow, tylko cookies lub/i IP ale nie są one w pełni skuteczne. najlepiej chyba wprowadzic koniecznosc rejestracji i blokować po loginie, ale to z drugiej strony może odstraszać użytkowników. musisz znaleźć złoty środek idealny dla siebie.
maxserwer
ja właśnie chcę użyć cookies, ale nigdy nie używałem i dlatego bym prosił o mały kawałek scryptu.
Cienki1980
Cytat(maxserwer @ 29.07.2007, 12:28:44 ) *
ja właśnie chcę użyć cookies, ale nigdy nie używałem i dlatego bym prosił o mały kawałek scryptu.

Prosiłem przecież żebyś poszukał na forum.
Oto kilka przykładów:
link1
link2
no i zawsze przydatny manual
Ciasteczka w manualu

Sprawdź te linki, poszukaj więcej na forum zacznij kombinować a potem jeżeli będzie coś nie tak jakbyś chciał pytaj a pomożemy rozwiązać problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.